Mit tehetünk a hüvelyszárazság ellen?

A hüvelyszárazság problémája orvosolható
A hüvelyszárazság problémája orvosolható

A hüvelyszárazság egy rendkívül intim téma, amelyről a kellemetlensége miatt kevesen szeretnek beszélni, mégis hatással van a szexuális élet alakulására. Egy jól működő párkapcsolathoz hozzátartozik a szexuális együttlét, amelyet a hüvelyszárazság megnehezíthet. Akármennyire is megváltozik a szervezetünk, lehet tenni azért, hogy odalenn is minden rendben működjön. 

Hiba a kérdést tabuként kezelni

Először is nagyon fontos, hogy nem kell tabuként kezelni ezt a témát, hanem felismerve a problémát, a megoldást kell keresni. Sokan azt gondolják, hogy a hüvelyszárazság csak őket érinti, ezért úgy hiszik, hogy velük nincs minden rendben, pedig ez nem igaz. Egy bizonyos kor felett teljesen normális jelenség, hogy a hormonháztartás megváltozása az intim részekre is hatással van. Ha ezt elfogadtuk, akkor lehet arról beszélni, hogy mit lehet ez esetben tenni.

Az ösztrogén szintjének megváltozása okozza

A hüvelyszárazság legtöbbször életkorhoz köthető. A menopauza alatt, illetve utána elkezd csökkenni a szervezet ösztrogén szintje, amely miatt tapasztalható a hüvelyi szárazság. Ez esetben konzultálni kell az orvosunkkal, aki az úgynevezett ösztrogénterápiát javasolhatja. Erre tabletta vagy krém formájában van lehetőség, valamint közvetlenül a hüvelyben is alkalmazható a terápia.

Egyéb módszerek is léteznek

Más módszerekkel is tehetünk a hüvelyszárazság ellen. Ma már szerencsére kiváló minőségű síkosító szerek kaphatók, amelyeket még az érzékenyebbek is használhatnak. Ha a síkosító mellett döntünk, érdemes előtte utánanézni, melyik nem okoz irritációt és mivel használható.

Az olaj alapúak ugyan kellően biztosítják a síkosságot, de vigyázni kell, ugyanis nem csak foltot hagynak, de az arra érzékenyeknél kellemetlen érzés társulhat a használatához. A szilikon alapúak még foltot sem hagynak, és ezek tartanak a legtovább. Továbbá van mód vérbőséget fokozó síkosító használatára is, amellyel még többet tehetünk a szexuális életünkért.

Nem szabad elfelejteni tehát, hogy a hüvelyszárazság még nem jelenti a szexuális életünk lezárását, csak tenni kell ellene!

(H.N.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>