Mit tehetsz a meleg ellen légkondicionáló nélkül?

A meleg ellen első lépés egy ventilátor beszerzése
A meleg ellen első lépés egy ventilátor beszerzése

A nyári hónapokban szinte lehetetlen tisztán gondolkozni. Hatalmas a forróság, megállás nélkül folyik rólunk a víz. A légkondicionáló és a ventilátor ígérte felfrissülésnek képtelenek vagyunk ellenállni. Pedig léteznek más megoldások is a meleg ellen! Mutatunk néhány trükköt, hogyan hűtsd le magad anélkül, hogy a költségeid az egekbe szöknének.

Sötétíts be!

A nemkívánatos hő közel harminc százalékát az ablakon át beáradó napfény okozza. Sötétítőkkel és függönnyel viszont hatásosan küzdhetsz a meleg ellen. Húsz fok környékén tarthatod a hőmérsékletet, így akadályozva meg, hogy a lakás üvegházzá változzon. Mindez különösen hasznos, ha déli vagy nyugati tájolásúak az ablakaid.

Figyelj az ajtókra!

Napközben csukd be azokat a szobaajtókat, ahol úgysem tartózkodsz! Így az a kevés hideg levegő, ami megmaradt, oda sűrűsödik, ahol leginkább szükséged van rá. Éjszakára azonban nyisd ki mindet, hadd hűljön le az egész lakás!

Jeges szellő

Íme, egy azonnali hűsítő trükk a meleg ellen! Helyezz jeget egy tálba, majd irányítsd rá a ventilátor fejét! Így frissítő, jeges permet képződik, ami segít, hogy lehűtsd magad a nagy hőségben.

Nyári ágynemű

A flanel és a gyapjú tökéletes választás a fagyos téli éjszakákra. Nyáron viszont olyan anyagokra van szükség, amik nem tartják benn a hőt. Ilyen például a kiválóan szellőző pamut.

Hűtsd le magad!

Ha az őseid is túlélték valahogy légkondi nélkül, neked is sikerülni fog. Védekezz belsőleg a meleg ellen! Igyál jeges italokat, helyezz hideg vizes borogatást a nyakadra vagy a csuklódra! Így hűl a testhőmérsékleted, amitől kellemesebben fogod érezni magad.

Kapcsold be a szagelszívót!

A konyhai szagelszívó és a fürdőszobában található páraelszívó szintén segítségedre lehet a meleg ellen folytatott küzdelemben. Ugyanis mindkettő elsősorban a meleg, elhasználódott levegőt száműzi a lakásból.

Aludj alacsonyan!

A meleg levegő felszáll, míg a hűvös közelebb marad a talajhoz. Így az alagsorban mindig elviselhetőbb a hőség. Azonban nem kell rögtön a pincébe rohanni. Már akkor is érezhetsz különbséget, ha a földre teszed a matracot.

Szellőztess éjjel!

Este csökkenhet pár fokkal a hőmérséklet, amit érdemes kihasználni. Nyisd ki az ablakokat, csinálj huzatot! Így kiszellőztethetsz. A meleg, elhasznált levegő helyett frissel töltheted fel a lakást. Reggel azonban ne felejtsd el időben becsukni az ablakokat és besötétíteni!

Ne süss, ne grillezz!

Amikor amúgy is ezer fok van a konyhában, senkinek sincs kedve még a sütőnek is alágyújtani. Egy grill parti a kertben azonban sokkal nagyobb móka!

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Házi sangria a hamarosan érkező nyári estékre

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>