Mit tehetsz a hátfájás ellen? Ne a gyógyszerrel kezdd!

Ezt tedd hátfájás ellen!

Nincs ember a világon, aki ne tapasztalta volna a hátfájás kellemetlenségét, de sajnos a legtöbben nap mint nap találkozunk vele. Ne gondold, hogy az ülő- vagy álló életmód automatikusan vonzza maga után a fájdalmat, és végképp ne törődj bele! A hátfájás ellen gyógyszer nélkül is tehetsz.

Mik lehetnek a hátfájás okai?

Sokunknál valóban az életmód áll a fájdalmak mögött. Az irodai munka a napi 8 óra üléssel messze nem kedvez a gerinc és a hát egészségének. Emellett gyakran lelki okok is állhatnak a háttérben, a rengeteg felgyülemlett stressz is okozhat hátfájást, ugyanis a stresszhormonok hatására a hátban lévő mélyizmok összehúzódnak és megfeszülnek.

A tartós hátfájdalom sok esetben gerincproblémákra vezethető vissza. Ebben az esetben mindenképp fordulj orvoshoz, mielőtt bármit tennél, nehogy ronts a helyzeten! Az is lehet ugyanakkor, hogy a matracod, párnád vagy esetleg munkahelyi széked okozza a kellemetlen fájdalmat. Ezeket a lehetőségeket is érdemes számba venned, és esetleg szakértő segítségét kikérned.

Tudtad, hogy egy rossz matrac hátfájás és derékfájás okozója lehet?

Mit tehetsz a hátfájás ellen?

Sajnos sokan rögtön a gyógyszerek felé nyúlnak. Ezzel azonban csak a tüneteket csillapítod, a valódi kiváltó ok megmarad és később ugyanúgy problémákat okoz majd. Áss inkább mélyebbre és kezeld a kiváltó okot!

Kezdj el mozogni! Találj egy olyan mozgásformát, ami kellően átmozgatja a hátad, miközben téged is ellazít és feltölt energiával. Hátfájdalom ellen a leggyakrabban az úszás jótékony hatásai kerülnek szóba, de pilates-szel vagy jógával is rengeteget tehetsz ellene. Utóbbiért ráadásul ki sem kell mozdulnod otthonról, online jóga videók segítségével a nappalid közepén is végezhetsz testmozgást.

Szabadulj meg a stressztől! A sport máris félsiker, hiszen köztudott, hogy a rendszeres mozgás hatékonyan csökkenti a stresszt. De emellett számos egyéb módszer is rendelkezésedre áll a stressz kezelése terén, amikkel érdemes megismerkedned.

Gyógyszer helyett próbálj ki gyógynövényeket! Ha olyan erős a hátfájásod, hogy mindenképpen szükséged van valamilyen fájdalomcsillapításra, próbálj meg a gyógyszerek helyett természetes készítményeket használni. A gyógyszertárakban gyógynövényes krémek között is bőven válogathatsz, vegyél például kámfor, fekete nadálytő, rozmaring, árnika vagy ördögkarom tartalmú krémeket – mindegyik hatékony fájdalomcsillapító hatással bír. Egy levendulás fürdővel is extrán jól jársz: miközben teljesen ellazít és lelkileg is felfrissít, a hátfájás ellen is be tudod vetni.

Próbáld ki a masszázst! A hátmasszázs csodákra képes. Nem csak hihetetlenül jól esik, de ellazít és a fájdalmad is csillapítja. Azt is megértjük ugyanakkor, ha túl költségesnek tartod ahhoz, hogy heti vagy havi rendszerességgel masszőrhöz járj. Ma már azonban otthon is élvezheted a masszázs szuper hatékonyságát különböző eszközök segítségével. Nagy kedvencünk például a masszázs henger (vagy SMR henger), ami az utóbbi időkben tett szert egyre nagyobb ismertségre és elismerésre. Ha még nem találkoztál vele, ismerkedjetek össze:

A masszázs henger használata segít megszabadulnod az izomfájdalmaktól

Kiemelt kép forrása:Woman photo created by freepik – www.freepik.com