Mit tehetsz a falási rohamok ellen? Így lehet végre sikeres a diétád

Falási rohamok ellen - Mit tegyél?

Biztosra vesszük, hogy nem kell bemutatnunk a hirtelen rád törő, mindent elsöprő érzést, hogy csoki kell – vagy éppen sütemény, pogácsa, chips, stb. A falási rohamok sokak számára nehezítik meg a kívánt alak elérését, és sokkal nehezebb ellenállni, mint hinnénk. De akkor mi a megoldás?

Mi lehet a falási rohamok oka?

Elsőre ellentmondásosnak hathat, de sok esetben a falási rohamok hátterében éppen egy szigorú(bb) diéta áll. Ilyenkor ugyanis megtiltasz magadnak olyan ételeket, amiket egyébként szeretsz. Ez a vágy kicsit úgy működik, mint amikor egy gyereknek azt mondod, hogy valamit nem csinálhat – nyilván csak azért is csinálni fogja. Ez az oka a jojo-effektusnak is, vagyis annak, hogy a nagy szenvedések árán leadott kilókat szinte egyből visszaszeded, miután vége a diétának.

Lehetnek azonban más okok is mögötte. Gyakori jelenség az érzelmi evés, amikor valaki stressz, szomorúság vagy egyéb intenzív érzelmek hatására fosztja ki a hűtőt. De a szervezet jelzése is lehet bizonyos problémákra. Nem olyan régen például a víz fontossága kapcsán írtuk, hogy ha hirtelen sós ételeket kívánsz, lehet, hogy igazából csak szomjas vagy. Vízhiányos állapotban ugyanis a szervezet hajlamos rossz jelet küldeni az agynak. Más esetben akár valamilyen betegséget is jelezhet az ételek után hirtelen feltörő vágy, a túlzott édességvágy például az inzulinrezisztencia jele lehet.

Érdemes tehát első körben a háttérben meghúzódó okokat kiderítened!

Hogyan tehetsz ellenük?

Ha a falási rohamokat az okozza, hogy szigorú diétát próbálsz követni, akkor egyszerű a dolgod: ne tedd! Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy miért várhatsz sokkal nagyobb sikereket az életmódváltástól a sanyargató diétákkal szemben. Ha még nem olvastad, itt pótolhatod:

Fogyókúra vs életmódváltás – Melyiket válaszd a tartós fogyásért?

Emellett viszont a tudatos étkezéssel is sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a falási rohamokat. Ez alatt a tudatosságot, mint elmeállapotot értjük, vagyis amikor eszel, valóban csak egyél. Ne nyomkodd a telefonod, ne kapcsolgasd a TV-t – egyszóval ne multitaskingolj, csak élvezd az ételeket.

Az is segíthet, ha megpróbálod megkeresni az okot, hogy miért tör rád a vágy. Ha egyszer beazonosítottad, sokkal könnyebb lesz ellenállnod. Megeshet, hogy épp csak valamilyen cselekvéshez kötöd az ételt: ha legutóbb megettél egy doboz fagyit kedvenc filmed közben, és most ismét azt tervezed megnézni, könnyen lehet, hogy a jégkrémet is megkívánod vele.

 

Forrás: SixtyAndMe