Mit tehet egy pár, ha eltérő szexigény jellemzi őket?

Az eltérő szexigény is orvosolható probléma
Az eltérő szexigény is orvosolható probléma

Nem könnyű egy párkapcsolatban megtalálni a közös hangot. A pizza feltéttől kezdve, az időbeosztások összeegyeztetésén át egészen a szexigény összehangolásáig rengeteg kihívás várja a párokat. Mit tehet egy pár, ha utóbbival már hosszabb ideje meggyűlik a baja?

„Lefekszem másokkal is, és akkor nem veszünk össze”

Emlékszem, a vezetésoktatóm sokat mesélt a házasságáról. Elmondta, hogy imádja a feleségét, oda van érte még húsz év után is, sőt, hogy a mai napig nagyon be tud rá indulni.  De elmesélte azt is, hogy rendszeresen csalja pár éve, mert radikálisan eltér a szexigényük.

Kérdeztem tőle, hogy erre hogy nem jött rá a házasság előtt, mire azt felelte, hogy akkor még a katonaságban volt, ritkán találkoztak, és valamiért azt hitte, a nőnek is több igénye lesz majd heti egy alkalomnál. Végül nem így lett, úgyhogy a hűtlenséget választotta. „A kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad” – mondta elégedetten. Azt most inkább ki sem fejteném, mit gondoltam magamban.

Az eltérő szexigény okai

A libidónkat a tesztoszteron irányítja, melynek szintjét rengeteg külső tényező befolyásolja. Változhat a szexigény például a fogamzásgátló tabletták, egy betegség vagy depresszió hatására. A nőknél persze a változó korban is radikálisan átalakul a libidó. Az is előfordulhat azonban, hogy egyszerűen természetünkből fakadóan tér el a szexigényünk.

Nem szabad megijedni!

A legfontosabb tanács, hogy nem szabad bepánikolni. A szexigény napról napra változhat, csak mert egy ideig kicsit alacsonyabb bennünk a vágy, nem jelenti azt, hogy ez örökre így is marad. Vannak átmeneti kilengések, de ha összességében eddig nem akadt problémátok, egy rövid ideig tartó szexigény változás még nem a világ vége.

Ha komolyabb a helyzet

No de mi van akkor, ha már hosszabb ideje húzódik az eltérő szexigény okozta perpatvar? Ilyenkor jön képbe a kommunikáció, mely óriási hangsúlyt kell, hogy kapjon. Őszinte, félelmektől és szégyentől mentes, nyílt beszélgetésre van szükség, mely segít valamiféle kompromisszum létrehozásában. Fontos tisztában lenni vele, hogy nem szégyen az, ha valakinek kisebb a szexigénye.

Empátiára lesz szükség. Az a fél, akinek több lenne a szexigénye, elhanyagolva érezheti magát. Az a személy pedig, aki kevesebb együttlétre vágyik, gyakran érezheti úgy, hogy belekényszerítik valamibe, amit igazából nem is szeretne. Fontos, hogy túljussunk a saját frusztrációnkon, és megpróbáljunk a párunk fejével is gondolkodni.

Ne vegyük magunkra!

Nagyon fontos, hogy ne kezeljük személyes sértésként, ha párunknak eltér a szexigénye. Ne vegyük magunkra az elutasítást, és ne érezzük tolakodónak azt sem, ha többet szeretnének velük együtt lenni!

Orvos, szexuálpszichológus, hálószoba

A probléma három helyen orvosolható. Ha valamilyen gyógyszer vagy betegség hatására áll be a lankadt libidó, akkor a kezelő orvosunk segíthet. Ha esetleg valamilyen traumatikus élmény okozza a szexhez való negatív hozzáállást, akkor egy szexuálterapeuta a jó választás. Nem utolsó sorban pedig a hálószoba az, ahol rendbe tehetőek a problémák. Őszinte kommunikáció és egy kis fűszerezés olykor csodákra képes.

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Most bevallhatod, hogy te is utálod a reggeli szexet

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>