Mit tegyünk, ha eluralkodik rajtunk a szokás hatalma?

A szokás hatalma az étkezéseinket is eluralhatja
A szokás hatalma az étkezéseinket is eluralhatja

Belső mumusunk a szokás hatalma. Gyakran hasznos dolgokra tanít, bevetjük az ágyat, sportolunk, felhívjuk szeretteinket. Azonban a szokás hatalma veszélyeket is tartogathat. Hiszen a napi rutinunk nem éppen minden pillanata a kiegyensúlyozott táplálkozásról és egészséges életvitelről szól.

Fizikailag és mentálisan is függők vagyunk, jó és rossz rítusok kialakítói, kapcsolatok fenntartói. Íme, néhány gondolat, hogyan alakít minket a szokás hatalma, és hogyan lehetünk képesek felülemelkedni rajta.

A szokás mint robotpilóta mód

Az emberi tudatosság, ez a lenyűgöző adottság tesz minket képessé a reflektálásra, mérlegelésre és választásra. Ugyanakkor egy bizonyos kényelmi szint felett ez a tudatosság háttérbe szorul, és automata üzemmódba kapcsolunk. Komplex viselkedésformákat mutatunk anélkül, hogy egy pillanatra is belegondolnánk, miért cselekszünk úgy, ahogy. Ez legfőképp hosszú órák gyakorlásának eredménye. Elsőre bonyolultnak tűnik gitáron játszani vagy egy idegen nyelvet beszélni, rendszeres ismétléssel azonban automatikussá válik.

Olvass utána!

A szokás hatalma azonban sötét oldalunkat is táplálja. Mi pedig kíváncsian állunk a kérdés előtt, hogyan szabadulhatunk meg rossz szokásainktól? Hogy hagyjuk abba a dohányzást, vagy hogyan ne együk túl magunkat minden egyes étkezésnél? Szerencsénkre Charles Duhigg A szokás hatalma – Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta? című könyve segít a válaszok kiderítésében. Az író alaposan beleásta magát a szokások természetének pszichológiai, biológiai és társadalmi hátterébe.

Az alkotás nem egy önsegítő könyv, sokkal inkább a szokás hatalma tudományos megközelítése, ami saját viselkedésünk megértéshez asszisztál. “Amint megértjük, hogy a szokásainkon igenis változtathatunk, miénk a felelősség, hogy megtesszük-e vagy sem”- nyilatkozta Duhigg.

Hogyan változtathatsz?

Ahogyan említettük, a szokás hatalma cselekmények gyakori ismétlése folyamán alakul ki. Ezen úgy változtathatunk, ha például ahelyett, hogy sokáig lustálkodunk az ágyban, rávesszük magunkat néhány jóga gyakorlatra. Persze egyes függőségek, mint a dohányzás és az alkoholizmus esetében nehezebb a helyzet. Ilyenkor ugyanis szervezetünk hozzászokott bizonyos anyagokhoz, amik hiánya változást vált ki viselkedésünkben. Sajnos ezekre nem létezik gyógyulás varázsütésre. A szokás hatalma sokszor csak intenzív kezelések, terápiák és a környezet bátorításának segítségével küzdhető le.

Hogyan formál a társadalom?

A szokás hatalma gyakran külső forrásból nehezedik ránk. Miért fogunk kezet, miért kapcsoljuk be a biztonsági övet? Egyrészt gondolkodás nélkül megfelelünk a társadalmilag elvárt viselkedésformáknak, másrészt pedig igazodunk a világ változásaihoz. A szokás hatalma megtanított minket használni a technológiát, és megemelni az életminőségünket. Gondoljunk csak a mobiltelefonok és az internet elterjedésére. Ami egykor újdonság volt, ma mindennapjaink része.

A szokás hatalma tehát nem egy folytonosan bolyongó, fekete felhő fölöttünk. Csak meg kell ismernünk a természetét, hogy irányíthatóvá váljon, és a legjobbat hozhassuk ki szokásainkból.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Rossz szokás, amit te is leküzdhetsz! Mumusunk: a halogatás

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>