Mit tegyél, ha leégtél?

A leégés tüneteinek enyhítésére is van megoldás
A leégés tüneteinek enyhítésére is van megoldás

Mind jól tudjuk, hogy a leégés ellen a leghatásosabb módszer a megelőzés. Ennek ellenére gyakran észre se vesszük és máris megtörtént a baj. Bőrünk vörös, lángol és minden érintés fájdalmas. Ekkor jönnek elő a házi praktikák, mint a joghurtban fürdés és a tea filterekkel való masszírozás. De tényleg hatásos mindez? Most eláruljuk, mit ajánlanak a szakértők egy leégés után?

Menj el a napról!

Magától értetődőnek tűnik, mégis sokakat nem tántorít el a leégés attól, hogy továbbra is a napon ücsörögjenek. Pedig gondoljunk csak bármilyen más égésre. A kezünket sem hagyjuk a tűzben, ha véletlenül belenyúlunk. Tehát amint a leégés jeleit látjuk magunkon, irány az árnyék!

Szedj fájdalomcsillapítót!

Az ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító sokat tehet a leégés tüneteinek enyhítésében. Megelőzi a gyulladások kialakulását, és csökkenti a bőr érzékenységét. Legjobb, ha a leégést követő negyvennyolc órán át, az előírásokat szem előtt tartva szedjük.

Áztasd magad!

Vegyél egy nagy fürdőt és hűtsd le magad langyos vízben! Egy kis teljes tej (legalább három és fél százalékos zsírtartalmú) hozzáadása a fürdővízhez csökkenti a leégés okozta bőrgyulladást.

Hidratálj!

A leégés gyakori velejárója a hámlás. Azért, hogy ezt megelőzhessük, érdemes kitüntetett figyelmet szentelni a hidratálásnak. Fontos, hogy a hidratálókrém ne tartalmazzon petróleumot, benzokaint vagy lidokaint, mivel ezek az anyagok további irritációt okozhatnak.

Alkalmazz zabkása masszázst!

Rengeteg ételről halljuk, hogy gyógyír lehet a leégésre, szakértőink azonban ezt cáfolják. Se a sütőpor, se a paradicsom vagy az ecet nem ér el javulást, egyetlen egy étel kivételével. Csavard a zabkását egy konyharuhába, és gyengéden masszírozd az égett bőrfelületre!

Használj gélmaszkot!

Bár a leégés a test bármely részét érintheti, arcunk különösen nagy veszélynek van kitéve. A gélmaszk használata segít lehűteni a felhevült bőrt, és hidratálja a kiszáradt bőrsejteket. Használat előtt fél órára tedd a krémet a hűtőbe, így felerősítsd a hatását!

Ruházz be olajokra!

Mivel a leégés miatt bőröd iszonyatosan feszes és merev, nem árt neki pár csepp antioxidánsokat tartalmazó olaj. Az ilyen olajok elősegítik a bőr regenerálódását, gyorsabb gyógyulását. Keress gránátalmamag, áfonya és csipkebogyó kivonatot tartalmazó olajokat!

Ügyelj a vízbeviteledre!

Mivel a leégés is rengeteg vízveszteséggel jár, fontos ügyelnünk a belső hidratáltságra is. Pótold a kiesett folyadékot, hogy szervezeted minél hamarabb új erőre kaphasson! Az alkoholt azonban jobb kerülni, hiszen több folyadékot veszítesz miatta, mint amennyit beviszel.

(D.R.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Házi sangria a hamarosan érkező nyári estékre

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>