Mit tegyek, ha meleg a gyerekem?

Nehéz a szülőnek, ha kiderül:
Nehéz a szülőnek, ha kiderül: "Meleg a gyerekem!"

Épp most tudtad meg, hogy a gyereked meleg, leszbikus, esetleg transznemű. Kavarognak az érzelmeid és a legkülönfélébb stációkon esel át, kezdve az önhibáztatással. Mit rontottam el? Kérdezed magadtól, és már meg is érkeztél a második állomáshoz, a szomorkodáshoz. 

Ezután azonnal aggódni kezdesz: vajon, hogyan fogja kezelni a környezetünk, hogy meleg a gyerekem? Megbélyegzik? Diszkriminálják majd? És engem is? Ugyanekkor belédhasít a felismerés, és mégkönnyebbülsz. Tehát e miatt volt olyan elkeseredett az elmúlt időszakban!

Mit tegyek most, hogy minden kétséget kizáróan meleg a gyerekem?

“Vegyél mély levegőt és közöld magaddal, hogy megbirkózol a helyzettel. Sőt, egyszer még hálás is leszel érte” – ajánlja Michael C. LaSala specialista, aki több könyvet is írt a témában. Tapasztalatai szerint sok szülő számol be arról, hogy jobb embernek érzik magukat, mióta kiderült, hogy meleg gyermeket nevelnek. Nyitottabbak lettek és érzékenyebbek a kisebbségek, rászorulók problémáira. Sokan pedig úgy érzik, ezáltal közelebb kerültek gyermekükhöz, kapcsolatuk erősebb és őszintébb, mint valaha.

Ez egyelőre abszurdnak tűnhet, azonban a következő pár lépés segíthet elfogadni a tényt, hogy igenis, meleg a gyerekem.

Találj valakit, akivel beszélgethetsz!

Legyen az családtag, közeli barát vagy kolléga, a lényeg, hogy az illető megbízható és megértő legyen. Olyan, aki pozitívan látja a helyzetet és képes téged is efelé befolyásolni. Amennyiben nem tudod, kihez fordulhatsz, keress fel egy szakembert! A szociális munkások, pszichológusok jártasak a témában és készséggel segítenek. A leghasznosabb viszont, ha hasonló cipőben járó szülőkkel beszélgetsz. Semmi sem nyugtathat meg jobban annál, hogy látod, más családok is túlélték és sikeresen kezelik a helyzetet. Jó bizonyíték, hogy meggyőzd magad: nem katasztrófa, ha meleg a gyerekem!

Tanulj!

Rengeteg weboldal és könyv foglalkozik a témával, ami segít jobban megérteni, kik is azok az LGBT tagok, és hol foglalnak helyet a társadalomban. A legfontosabb tudás azonban az, amit a gyereked adhat át. Első kézből hallani a történetét, megismerni az érzéseit,ez fog igazán segíteni, hogy megtanuld, mi az elfogadás és a feltétel nélküli szeretet.

Ha ezt a cikket olvasod, már jó úton haladsz! Hiszen ez nem jelent mást, mint azt, hogy igyekszel lépéseket tenni, hogy jó szülő lehess. Akkor is, ha egyelőre csak egy kérdés visszhangzik a fejedben: Mit tegyek, ha meleg a gyerekem?

(D.R.)

A cikk forrása itt >>