Mit tegyek, ha a gyerekem utálja az iskolát?

A gyereknevelés része az iskolai élet követése
A gyereknevelés része az iskolai élet követése

A te gyermeked is sokat panaszkodik az iskolára? Megállás nélkül szidja a tanárokat, az órákat és az osztálytársait? A gyereknevelés egyik nagy kihívása az iskolaundorral való megbirkózás. Lássuk, mit tehetünk! 

Gondold át, milyen szereped lehet a problémában!

Van pár kérdés, amit nem árt átgondolni:

 • Gyakran szidom le gyermekemet az iskola miatt?
 • Mindig iskolával kapcsolatos témákat hozok fel?
 • Úgy beszélek gyermekem hobbijairól, mintha azok időpazarlásnak számítanának, és csak elvennék az időt az iskolai feladatoktól?
 • Túl sokat hangsúlyozom, hogy az iskolában jól kell teljesíteni?

Ha az iskola domináns szerepet kap a gyereknevelésben, könnyen megutáltathatjuk azt a gyerekünkkel. Oda kell figyelni, hogy ne minden az iskoláról szóljon! Ne várj el túl sokat, és ne gyakorolj nyomást gyerekedre! A mai oktatási rendszer mellett így is túl sok minden szakad a nyakába.

Hallgasd meg!

Amikor panaszkodni kezd, hallgasd végig figyelmesen! Ne szakítsd félbe, ne kezdj el másról beszélni, ne bagatellizáld el a problémáit, és ne ítélkezz! Nagyon fontos, hogy meghalld, amit mondani szeretne!

Ne fenyegetőzz!

Minél idősebb a gyereked, annál kevesebbet érsz el a fenyegetésekkel. Ne próbáld meg rákényszeríteni, hogy motivált legyen az iskolát illetően, mert úgysem fog működni! A motiváció hiány gyökereit kell megkeresni, és azokat kiiktatni.

Enyhítsd a stresszt!

A gyereknevelés fontos része, hogy megkönnyítjük a növekedést, irányokat mutatunk az életben. Segíts megtalálni a megfelelő tanulási módszert, ismertess meg gyerekeddel minél több tanulástechnikai trükköt! Viszont ne kényszeríts rá semmit! Hagyd, hogy magától válassza ki a neki megfelelőt, és alkalmazza azt!

Vedd észre a próbálkozásait!

A pozitív visszacsatolás elengedhetetlen a gyereknevelés során. Mindig vedd észre gyermeked igyekezeteit, még akkor is, ha nem hoznak elegendő eredményt! Dicsérd sokat, mert ezzel motiválod őt a legjobban!

Teremts biztonságos otthont!

Sok gyerek nem érez érzelmi biztonságot otthon. A tinédzserek elmondása szerint a folytonos kritizálás, veszekedés, kiabálás oda vezet, hogy már otthon sem érzik magukat jól. Mivel túl magasak az elvárások velük szemben, az iskolában is nyomás nehezedik rájuk. Nélkülözhetetlen, hogy a gyerek életében legyen egy tér, ahol biztonságban érezheti magát.

Vedd észre, ha valamilyen komoly indok áll a háttérben!

Az iskolaundor eredhet komoly indokokból is. Lehet, hogy depresszió, szorongás, iskolai csúfolódás, vagy akár bántalmazás áll a háttérben. Ha az alábbi tünetek közül többel is találkozol, megéri mélyebben a probléma mélyére nézni.

 • állandó álmosság
 • koncentrációzavarok
 • önutálat, önbizalomhiány
 • étvágytalanság
 • alvászavarok
 • zárkózottság
 • motiváció hiánya
 • gyakori sírás és szomorúság

Bizonyosodj meg róla, hogy nem túlterhelt!

Ha gyermeked napirendjére igaz, hogy délután háromig az iskolában ül, utána edzésre megy, majd késő estig házi feladatot ír, nagy eséllyel túl van terhelve. Gondolj csak bele, ez már több mint egy teljes munkaidős állás. Nem csoda, ha utálja az iskolát, amikor ennyi teendő nyomja a vállát. Vegyél le róla némi terhet!

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>