Mit tegyek, ha észreveszem férjemen a kapuzárási pánik tüneteit?

A kapuzárási pánik tünetei rendkívül súlyosak is lehetnek
A kapuzárási pánik tünetei rendkívül súlyosak is lehetnek

Férjeink elveszettsége, kedvtelensége, küszködése automatikusan előhozza belőlünk Teréz anyai énünket. Azonnal segíteni akarunk, de olykor a nagy igyekezettel csak rontunk a helyzeten. Lássuk, hogyan kezelhető a párunknál jelentkező kapuzárási pánik. 

Adjunk nekik teret!

Miért alakul ki a férfiaknál a kapuzárási pánik? Az ok gyakran a feleségekkel ápolt kapcsolatukban keresendő. A legtöbb feleségnek nehéz lehet ezt olvasnia, de fontos hogy tisztán lássunk. Nem kell, hogy személyes sértésnek vegyük ezt a kijelentést, szerencsére van kiút. A kapuzárási pánikot viszont mindenki csak maga küzdheti le. Hiába próbálnánk erőszakosan tenni ellene, minden a férjeinken múlik. Adjunk teret nekik, hogy maguktól, minél előbb találhassák meg a megoldást.

Ne nevezzük nevén a problémát!

Sok férfiben kelt depressziót a kapuzárási pánik gondolata. Fontos, hogy ne címkézzük fel a tüneteket, és ne diagnosztizáljuk férjeinket! Ha állandóan érzelmi bizonytalanságukra emlékeztetjük őket, lelombozzuk önbizalmukat, és hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy már nem is nyitottak a segítségünkre.

Ne összpontosítsunk a tünetekre!

Előfordulhat, hogy férjeink már így is azt hiszik, csak a rosszat látjuk meg bennük. Ne nagyítsuk fel a kapuzárási pánik tüneteit! Persze, célunk az, hogy segítsünk nekik, de ha állandóan csak a tüneteken lovagolunk, csak az ellentétét érjük el. Kerüljük a kritizálást!

Segítsünk nekik megtalálni a probléma valódi okát!

ad

A tünetekre való összpontosítás helyett inkább a probléma gyökereit kell megtalálni. Ha megvan a kiváltó ok, könnyebb a segítségnyújtás. A kapuzárási pánik okai leggyakrabban a munkahelyi kudarcok, a párkapcsolati problémák, vagy az érzés, hogy nem úgy alakult az életünk, ahogy szerettük volna. A probléma ismeretében az könnyebben orvosolható.

Ne mondjuk meg, mit csináljanak!

Emberi természetünkből adódóan olykor hajlamosak vagyunk eltaszítani magunktól azokat, akik segíteni akarnak. Pontosan ezért fontos, hogy ne akarjuk erőszakosan kigyógyítani férjeinket a kapuzárási pánikból. Kérdezéssel, érdeklődéssel és javaslatokkal segíthetjük őket a legjobban. Az akaratosság itt semmit sem segít.

A szakértők segíthetnek

Valódi pszichológiai okok állhatnak a kapuzárási pánik hátterében, úgyhogy megéri szakértők segítségét kérni. Mi, feleségek pedig a legtöbbet úgy segíthetünk, ha nem próbáljuk meg görcsösen meggyógyítani férjeinket.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>