Mit tanít a Könyvklub az ötödik x utáni életről?

Könyvklub (forrás: variety.com)
Könyvklub (forrás: variety.com)

2018-ban az egyik kedvenc filmünk minden bizonnyal a Könyvklub volt. Korábban már írtunk nektek a filmről, most viszont azt is összeszedtük, mikre tanított meg minket ez a szuper vígjáték. Motiváló, inspiráló és szórakoztató alkotás ez, mely kismillió életbölcseletet tartogat a korosztályunknak.

A szex az életünk része

Bizony, a szex 50 felett is része marad az életünknek. Vágyhatunk rá és élvezhetjük ugyanúgy, ahogyan a huszonévesek teszik. Nem kell szégyenkeznünk a fantáziáink miatt, és nem kell félnünk azt kérni a férjeinktől, ami jár nekünk. Sőt, A szürke ötven árnyalatát is akármikor olvasgathatjuk, ha úgy tartja kedvünk.

A szerelem akármikor ránk találhat

A Könyvklub megtanította nekünk, hogy nem kell temetnünk magunkat és a szerelem lehetőségét 50 felett sem. A legváratlanabb helyzetekben is ránk találhat még a románc, akár pont egy repülőgépen utazva, akár egy múltból feltűnő régi barát képében vagy akár az interneten.

Nem kell elrejteni az alakunkat

Ki mondta, hogy 50 felett bő ruhák, zsákok és függönyök mögé kell rejteni a vonalainkat? Akárhány évesen jogunk van divatosan és csinosan öltözni, csak és kizárólag rajtunk múlik a megjelenésünk. Nem kell lemondanunk az ékszerekről, az elegáns ruhákról, a sminkről és a magassarkúkról sem.

Vannak, amik kiállják az idő próbáját, mások nem

Akadnak olyan házasságok, amelyek évtizedek múltán csak egyre erősebbé válnak, akadnak viszont olyanok is, melyek akarva akaratlanul is véget kell, hogy érjenek. El kell fogadnunk, hogy az idő próbáját nem állja ki minden kapcsolat, de emiatt nem kell szomorúnak lennünk. Végezetül mind olyan kapcsolatot érdemlünk, amit nem tesz tönkre az idő, így inkább legyünk hálásak a sorsnak, ha rávilágít, hogy még nem a megfelelő partner mellett vagyunk.

A férfiakat is megváltoztatja az idő

Az idősebb férfiak máshogy működnek. A kapuzárási pánik és a nyugdíjazás egyaránt hat rájuk, ne higgyük, hogy a korosodás csak minket visel meg. A szexuális vágy csökkenése a férfiaknál is jelenlévő jelenség, „belső késztetésnek eleget téve égőt cserélnek és megjavítják a vécét”, de nem biztos, hogy a szexre ugyanúgy vágynak, mint fiatalon.

Senkinek nincs élete, akinek mottója van

Az internetes ismerkedés röhejes mozzanataira mind rávilágított a Könyvklub. Ilyen nevetséges elemnek ítélte meg a mottóadást is, mely a film szerint teljesen felesleges. Ideje nem mottókat és motivációs rizsákat vadásznunk, hanem valóban kezünkbe venni a sorsunkat.

Online is találhatunk normális férfiakat

Sokan tartunk az online ismerkedéstől, szégyelljük és röhejesnek éljük meg, ha regisztrálnunk kell egy ilyen oldalra, pedig semmi okunk sincs a pironkodásra. A mai világban már teljesen elfogadott az interneten való ismerkedés, fiatal és idős korosztály egyaránt szívesen böngészik ott a kínálatból. Azonnal verjük ki a fejünkből, hogy az internet csak a selejtes maradék gyűjtőhelye!

Az emlékek idővel megszépülnek

Az idő hajlamos megszépíteni a rossz emlékeket a fejünkben, de nem szabad hagyni magunkat becsapni. Ne higgyük, hogy kapcsolataink ok nélkül értek véget, és ne bagatellizáljuk el a minket ért sérelmeket sem. Mindig tudjuk, hogy az idő trükkösen bánik az emlékekkel, teljesen átformálja azokat, de ettől még nem szabad újra elkövetnünk a régi hibákat. Ne éljünk a múltban, töretlenül nézzünk előre!

Mihályi Fruzsina

Egy film rólunk és nekünk: Könyvklub, avagy az alkony 50 árnyalata

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>