“Mit sportoljak?” – Így találd meg a hozzád illő mozgástípust

Mit sportoljak - Sportajánló 50 feletti nőknek

Mindig elkezdeni a legnehezebb. Túl sok a kérdés és a bizonytalanság, így van ez például a megfelelő mozgásforma kiválasztásakor is. Ha Te is rengetegszer tetted már fel magadnak a kérdést, “na, de mit sportoljak?”, olvasd el cikkünket!

A legfontosabb szabály: élvezd!

Bármilyen sportnak is kezdesz neki, ha nem élvezed csinálni, szinte teljesen biztos, hogy abba fogod hagyni. Ha pedig kitartó is vagy, akkor is minden alkalommal csak szenvedni fogsz, aminek valljuk be őszintén, nem sok értelme van.

Inkább keresgélj addig, amíg rá nem találsz a sportágra, amit valóban élvezel. Ez lesz a legjobb motiváció: ha alig várod, hogy újra mozogj, mert szereted, amit csinálsz. Ezt persze el kell érni, az első időszakban komoly önfegyelemre és kitartásra is szükséged lesz hozzá. Ahogy viszont látod, hogy fejlődsz, egyre jobban fogod élvezni a mozgást is.

Na de mit sportoljak? – Ezeket gondold át a válaszhoz

Otthon vagy teremben. Sokan otthon érzik magukat komfortosan, ha nem kell másokhoz alkalmazkodniuk és magukban mozoghatnak. Az otthoni edzés állhat saját testsúlyos vagy súlyzós gyakorlatokból, de internetes videók segítségével kipróbálhatsz rengeteg egyedül végezhető mozgásformát is.

Mások otthon nagyon nehezen tudják rávenni magukat a mozgásra, számukra az edzőterem jelenti a motivációt. Ha te is inkább eljárnál valahova mozogni, keress fel közeli termeket, ahol csoportos órára vagy személyi edzőhöz tudsz jelentkezni.

Egyedül vagy csoportban. Téged is motivál, ha látod, hogy mások is veled együtt mozognak? Akkor a legjobb választás számodra valamilyen csoportos mozgásforma. A fitness termek kínálatában ma már annyiféle óratípus van, hogy szinte lehetetlen választani. Előbb ismerkedj meg velük, olvass utána a szimpatikus óráknak és utána menj el személyesen is kipróbálni.

Másrészről egyedül szuper választás lehet a kocogás. Természetimádóknak szinte kötelező kipróbálni a nordic walkingot, az elmúlt évek egyik legkedveltebb túrázási formáját.

Pörgősebb vagy nyugodtabb. Ha szeretsz táncolni, érdemes olyan mozgásformát kipróbálnod, ami táncos elemeket tartalmaz. Nagyon kedvelt például a nők körében a zumba, a kangoo vagy a hasonló aerobic típusú edzések. Ha nem táncolnál, de hasonlóan aktív, zenés mozgást keresel, próbáld ki a spinninget.

Az sem baj, ha nem vagy az a pörgős típus. Nem kell ugrálnod ahhoz, hogy alaposan át tudd mozgatni a tested. Az úszás jótékony hatásai például a legnagyobb nyugalomban is jelentkeznek, de hasonlóan a jóga típusok között is vannak, amelyek azokon a napokon is átmozgatnak, amikor semmi kedved aktívkodni.

Korábbi cikkeinkben is rengeteg ötletet találsz

Tudjuk, hogy nem könnyű megtalálni az ideális mozgásformát. Ha a cikkben szereplő felvetéseket végigolvasva még mindig nem tudod a választ a fejedben hónapok óta zakatoló “mit sportoljak” kérdésre, olvasd el korábbi cikkeinket is:

Edzés 50 felett: szeretnél eltérni a hagyományostól? Próbáld ki ezeket!

HIIT – Egy edzésfajta, ami meghosszabbíthatja az életed

Kiemelt kép forrása:Sports photo created by freepik – www.freepik.com