Mit mondhatunk ismerősünknek, aki halálos beteg?

Egy halálos beteg érzelmei hullámzóak
Egy halálos beteg érzelmei hullámzóak

Ahogy öregszünk, úgy kell egyre gyakrabban szembesülnünk a halállal. Elveszíthetjük a szülőket, családtagokat, barátokat, ismerősöket. Ráeszmélünk saját magunk és mások múlandóságára. Azonban mit tehetünk, ha tudjuk, közel a vég? Amikor rájövünk, hogy egy hozzánk közel álló halálos beteg?

Mit mondhatunk neki, hogyan viselkedjünk a társaságában? Glyin Thomas, amerikai szociális munkás tapasztalatai alapján próbáljuk meg értelmezni, hogyan beszélgessünk halálos beteg ismerősünkkel, hogy a legjobbat hozhassuk ki utolsó napjaiból.

Glyn Thomas a hampsteadi Marie Curie egy elfekvő intézetben dolgozik szociális munkásként. Pályafutása alatt számos halálos beteg ápolttal találkozott, így tapasztalatait első kézből hallhatjuk.

“A legfontosabb, hogy hagyjuk, vezesse szerettünk a beszélgetést. Így ő döntheti el, miről kényelmes beszélnie, és miről hallgatna inkább” – szól az első tanács, amit a halálos beteg szerettünkkel való érintkezésről tudni érdemes.

Kérdezhetem a betegségről vagy inkább kerüljem a témát?

“Általánosságban elmondható, hogy a halálos beteg esetében sem kell hallgatnunk a betegségről. Azonban ne faggassuk szerettünket, hagyjuk, hogy ő nyíljon meg. Gyakran ugyanis akar beszélni az állapotáról. Tegyünk fel nyílt kérdéseket, mint ‘Hogy érzed magad ma?’, így megadhatjuk neki a lehetőséget anélkül, hogy nyaggatnánk.”

Beszélhetek mindennapi dolgokról, vagy ettől csak rosszabbul érzi majd magát?

“Amikor valaki tudatában van annak, hogy halálos beteg, könnyen elszakad a mindennapoktól. Beszélgetni a hétköznapi apróságokról visszaránthatja a valóságba, és segít neki, hogy újra a szokásos élet részének érezze magát.“

Általánosságban ajánljam fel a segítségem vagy konkrét dolgokban?

“Fejtsük ki nyugodtan, hogy miben tudunk segíteni. Ajánljuk fel, hogy hozunk ételt vagy elfuvarozzuk a következő orvosi konzultációra. Ugyanakkor ne legyünk nyomulósak! Ismerjük fel, ha valamire szüksége van halálos beteg szerettünknek, de hagyjuk, hogy ha valamit inkább nélkülünk oldana meg.”

Látogatni akartam, de nem fogadott. Próbálkozzak később?

“Valószínűleg nem érezte magát alkalmasnak látogatók fogadására, ezért utasított vissza. Egy halálos beteg állapota gyakran hullámzik, ne vegyük személyes sértésnek az elzárkózást. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy szerettünknek nehezebb napja volt, próbálkozzunk máskor a látogatással!”

Jó ötlet megkérdezni szerettem gondozóját, hogy milyen témákat hozhatok fel a beszélgetés során?

“Abban az esetben, ha halálos beteg ismerősünk mellett áll egy családtag vagy barát, aki gondozza, érdemes előbb vele beszélni. Megtudhatjuk tőle, hogy mit hozhatunk szóba, és milyen témákat érdemes kerülnünk. Valamint ne feledkezzünk meg róla, hogy a halálos beteg környezetének is ugyanúgy szüksége van támogatásra, mint az ápoltnak. Hiszen rettentően nehéz feldolgozni, hogy egy közeli szerettünk lassan itt hagy bennünket.”

(D.R.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Inspiráló történetek olyanoktól, akik leküzdötték a rákot

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>