Mit kezdjek az üres fészek szindrómámmal?

Az üres fészek szindróma mindkét szülőt megviselheti
Az üres fészek szindróma mindkét szülőt megviselheti

Amint kirepülnek a gyerekek, új fejezet kezdődik el az életedben. Ám nem muszáj az üres fészek szindróma áldozatává válnod, a változás kellemes is lehet.

Az üres fészek szindróma

Az ötvenes, hatvanas éveinkben kezdünk bele életünk másik felébe. A legtöbb nőnek az üresedő fészek a vízválasztó pont. Vannak, akik felszabadulnak, hogy végre marad idejük magukra is. Azok viszont, akiknek a gyereknevelés addig teljes állás volt, könnyen depresszióba eshetnek. Mi változik a gyerekek kirepülése után? Mire kell odafigyelni?

Nincs többé focimeccs és különóra

Legjobb, ha már az érettség évében felkészíted magadat a megváltozó élethelyzetre. Többé nem kell focimeccsekre járnod, nem kell különórákra fuvaroznod gyermekeidet, és jobb, ha ezek helyett minél előbb más elfoglaltságot találsz. Meg kell találnod a hobbijaidat és az érdeklődési köreidet, különben kongó ürességre számíthatsz.

Nézz magadba!

Az üres fészek lehetővé teszi, hogy végre igazán mélyen magadba nézz és kielemezd az eddigi éveket. Mi miért történt az életedben úgy, ahogy? Elégedett vagy azzal, ahogy az életed alakult? Min akarsz változtatni a jövőben?

Definiáld újra a kapcsolataidat!

Elemezd barátságaidat!  Építenek téged, vagy csak kiszipolyozzák az energiádat? Az üres fészket barátokkal töltheted meg, de nem mindegy, kiket engedsz be a szívedbe. A gyermekeiddel is újra kell értelmezned a kapcsolatodat. Már nem felügyelheted minden lépésüket, már nem szorulnak mindenben segítségre. Rá kell, hogy jöjj, hogyan kapcsolódhatsz felnőtt gyermekeidhez.

Határozd meg újra magadat!

Legtöbbünknek még 30-40 év bőven hátravan az életéből. Ideje megkérdezned magadtól: úgy alakult az életem, ahogyan huszonévesen szerettem volna? Ha a válaszod nem, akkor sem kell kétségbe esned. Most végre lehetőséged nyílik rá, hogy újra kezdd. Új irányokba indulhatsz, előtted áll egy halom lehetőség. Válassz belőlük kedvedre! Légy az, aki mindig is lenni akartál!

(M.F.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>