Mit kell tudni a napelemekről? Árak, megtérülés, előnyök

Napelem - Kinek éri meg, hogyan működik?

Mit érdemes tudni a napelemekről? Hogyan működnek, mennyibe kerülnek és mennyire éri meg beruházni egy ilyen rendszerre, mikor térül meg?

Rendszeresen hallunk a napelemekről, találkozunk velük a házakon, az építészeti-, lakberendezési-, környezetvédelmi oldalakon, sőt egyre több napelemes állami támogatás is elérhető. De mi is az a  napelemes rendszer valójában? Görgess tovább és biztosan minden kérdésedre választ kapsz!

Tudtad, hogy a Nap energiájának felhasználása nem a 21. század vívmánya? Az emberiség évezredek óta hasznosítja. Hol tartósításra, hol fűtésre, sőt, sok ókori görög városállam még a hadszíntéren is bevetette. Ilyen sokrétű felhasználás mellett nem is csoda, hogy sok korai vallás istenként tisztelte a Napot. Sok monda szól a Nap erejéről, a leghíresebb Daidalosz története, aki túl közel repült az égitesthez, és nagyravágyásáért halál lett a büntetése.

Mi az a napenergia?

A napenergia a Napból érkező elektromágneses sugárzás, amely fény, illetve hő formájában éri el a Földet. A napsugárzást kétféleképpen lehet hasznosítani:

  • a passzív módon történő felhasználást gyakorlatilag évezredek óta használja az emberiség. Ide tartozik például az épületek tájolása, vagyis úgy alakítjuk ki a házakat, hogy azt besüsse a nap, ezért télen kevesebbet kelljen fűteni. Gyakorlatilag minden épület valamilyen mértékben felhasználja a Nap energiáját passzív módon, de ennek mértéke nagyban függ az építésnél felhasznált anyagok milyenségétől, valamint a nyílászáróktól és a szigeteléstől.
  • aktív felhasználásról akkor beszélünk, amikor a Napból érkező sugárzást valamilyen módon összegyűjtjük, és például fűtésre vagy áramtermelésre használjuk – például napelemek segítségével, lásd lentebb.

A legújabb kutatások szerint az emberiség teljes egy éves energiaszükségletét csupán néhány perc napsütéssel ki lehetne elégíteni, azonban a valóságban ennek csak töredékét használjuk. Ahogy az elmúlt években égető kérdéssé vált a fosszilis tüzelőanyagok végessége, illetve azok elégetéséből keletkező káros üvegházhatású gázok természetre gyakorolt hatásai, minden ország, még Kína is a karbonsemlegességet tűzte ki a távlati céljai közé. Ez pedig jelentősen át fogja alakítani a jövőbeni erőviszonyokat.

Mik azok a napelemek?

A napelemek olyan szerkezetek, amelyek a napsugárzást közvetlenül alakítják át elektromos árammá. A napelemek cellákból állnak, amelyekben valamilyen félvezető, általában kristályos szilícium található, amelyre a fény gerjesztően hat, és így állít elő elektromos áramot. Ezek a cellák egy közös alapra vannak rögzítve, amelyet egy üveglappal légmentesen lezárnak.

Egyetlen napelem önmagában semmit sem ér, ezért a szakirodalom a napelemeket inkább egy rendszer részeként írja le. Ez a rendszer egyfelől áll magukból a napelemekből, valamint egy inventerből, amely a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja át, amelyet már a háztartás is fel tud használni. Ha a napelemes rendszer az áramszolgáltatóhoz is be van kötve, akkor a rendszer nélkülözhetetlen eleme még a mérőóra is, amely a megtermelt elektromos áram mennyiségét méri, és azt, hogy ebből mennyi áramot táplált vissza a háztartás a közösbe.

Kinek éri meg napelemet telepíteni?

Bár tény, hogy nagy befektetés, hosszú távon gyakorlatilag mindenkinek megéri, hiszen egy bizonyos idő után már nagy haszonnal is jár egy ilyen rendszer üzemeltetése. Ha pedig az alábbi kategóriák valamelyikébe tartozol, akkor komolyan gondolkodj el a napelemes rendszerek telepítésén, mert az átlagnál több pénzt spórolhatsz/kereshetsz vele:

  • Ha új lakást építesz: az új ingatlan építésekor már a tervezőasztalon úgy alakíthatod az épület tájolását, elrendezését, hogy az teljes mértékben kiszolgálja a napelemes rendszerek közel 100%-os hatásfokkal való működését.
  • Ha felújítod meglévő házadat: itt szintén érdemes a napelemekre is költeni, azonban fontos, hogy a tervezéskor figyelembe kell venni a meglévő adottságokat, érdemes egy szakértő csapatot felkérni, hogy segítsenek, hogyan tudod legjobban kiaknázni a rendszert. A felújításnak legyen része az elektromos hálózat korszerűsítése és a nagy fogyasztók (hűtőszekrény, kazán, stb.) korszerűbbre cserélése, sőt, a fűtést is érdemes elektromosra átalakítani, így fog a leggyorsabban megtérülni a befektetés!
  • Ha vállalkozó vagy: ha például fodrász, kozmetikus, cukrász vagy autószerelő vagy, akkor az átlagnál nagyobb energiafogyasztásod van, így rengeteget spórolhatsz a napelemekkel. A fejlesztéssel hosszú távon olcsóbban tudod a szolgáltatásaidat nyújtani, ami versenyképesebbé tesz, vagy ugyanazon az áron, de nagyobb profittal dolgozhatsz.

Mikorra térül meg a napelemek telepítése?

Azt meg kell jegyezni, hogy egy napelemes rendszer megtérülési ideje egy átlagos családnál körülbelül 8-10 év, így ha ilyenbe vágod a fejszédet, akkor érdemes már a legelején tudatosítani magadban, hogy a befektetés gyümölcsét egy évtized múlva élvezheted. Ha a fenti kategóriákba tartozol – vállalkozó vagy, esetleg a háztartási gépeket is lecseréled – akkor természetesen hamarabb láthatod az eredményt.

Azt se felejtsd el, hogy egy nemrégiben elfogadott törvénykezés értelmében a szolgáltató egy bizonyos mennyiségig kötelező átvenni a háztartás által megtermelt áramot, így már a 10 év letelte előtt is extra jövedelemhez tudnak juttatni a napelemek.

Milyen előnyei vannak a napelemes rendszereknek?

A napelemek elsődleges előnye, hogy nagyban csökkentik a háztartás energiaköltségeit, mely egy átlagos, 4 fős magyar háztartás esetében körülbelül 10 000 forint. Ez első hallásra elenyésző összegnek tűnik a napelemes rendszerek sokszor milliós költségeihez képest, azonban egy idő után megtérül ez a befektetés másrészt ez a megoldás teljes mértékben megújuló és környezetbarát energiaforrás. Nem véletlenül mondják, hogy „aki napelemekbe fektet az egy tisztább jövőbe fektet”!

A napelemek az energiatermelés során nem bocsátanak ki a környezetre káros anyagokat, így velük jelentősen lehet csökkenteni a háztartás ökológiai lábnyomát. Ez évi akár több tonna CO2-nak felel meg. Továbbá hatalmas előnye az ilyen rendszereknek, hogy folyamatosan fejlődnek, így újabb és újabb megoldások születnek arra, hogyan lehet a napenergiát minél jobban felhasználni, illetve hogyan lehet a már meglévő napelemek élettartamát megnövelni.

A napelemes rendszerek árai

A Föld megmentése szép és nemes feladat, de nyilvánvalóan a napelemes rendszerek ára fogja eldönteni azt, hogy az emberek mennyire lesznek hajlandóak ilyen technológiába invesztálni. Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás energiaszükségletét körülbelül egy 1,5-2 millió forintba kerülő rendszer tudja fedezni. Arról már esett szó, hogy bizony ez nem kis összeg, viszont azt még nem érintettük, hogy a technika rohamosan fejlődik, így évről-évre, ha olcsó nem is lesz, de arányaiban csökken a napelemes rendszerek ára. A CSOK, a Babaváró Hitel és más egyéb, otthonteremtési támogatások is felhasználhatóak a napelemek telepítésére, így azok vagy teljesen ingyen lesznek, vagy csak egy töredékét kell kifizetni a rendszernek.

Jó tanácsok, ha napelemet szeretnél a házadra

Nagyon fontos, hogy nem érdemes a legolcsóbb megoldást választani. Csakis jó minőségű, európai gyártók termékeit telepítsd, hiszen ezek rendelkeznek európai vagy akár hazai kirendeltséggel, így az esetleges garanciális javításokat az anyanyelveden tudod intézni.

Azt is ajánljuk, hogy bízd mindig szakemberre a napelemek telepítését, hiszen ők a tervezéstől kezdve az engedélyeztetésen át egészen az utolsó csavar becsavarásáig és az áramszolgáltatóval való szerződésig mindent átlátnak és kézben tartanak, így jelentősen leegyszerűsítik az életed.

Egy szó, mint száz a napelemeké a jövő, érdemes minél előbb váltani, hiszen csak így lehet fenntartani az életet a ma ismert formában. Hatalmas, kiaknázatlan lehetőségeket rejt még a napenergia, nem is csoda, hogy a NASA komolyan vizsgálja a napenergiával működő csillagközi űrhajók lehetőségét is.