Mit jelentenek a felnőttkori rémálmok?

A rémálmok sokféle okra vezethetők vissza
A rémálmok sokféle okra vezethetők vissza

Gyerekkorában szinte mindenkinek voltak visszatérő rossz álmai, melyek az éjszaka közepén szüleink karjába üldöztek. Sokaknak azonban a felnőttkorban is meggyűlik a baja az álmatlan éjszakákkal. Vajon mi áll a rémálmok hátterében?

Néha több, mint rémálom

Felnőttkorban a rémálmok gyakran túlmennek egy határon, és alvajárásig fajulnak. Van, hogy csak pár másodpercre ébrednek fel az emberek, de az állapot olykor percekig is elhúzódhat. Az éjszaka ezen szakaszára gyakran másnap nem is emlékeznek az érintettek, pedig olykor az ágyból is kikelnek, beszélnek és különféle cselekedeteket is végrehajtanak. Felnőttkorban több oka is lehet az alvajárásnak.

Stressz

A rémálmok a folytonos stressz hatására könnyen előjöhetnek. A stressz befolyással van az idegekre, melyeknek hatalmas szerepük van az agy működésében. Ha csökkentjük a stresszt az életünkben, a rémálmok is elmúlhatnak.

Láz

Amikor lázasak vagyunk, a testhőmérsékletünk hirtelen a magasba szökik. Amint elér egy bizonyos szintre, hallucinálni kezdünk, és furcsa gondolataink támadnak. Ennek köszönhetően gyakoriak a rémálmok és az alvajárás is.

Poszttraumás stressz szindróma

A poszttraumás stressztől szenvedőknél nagyon gyakoriak az álmatlan éjszakák. Akárcsak a napközbeni stressz, úgy ez a fajta depresszió is rányomja bélyegét az éjjeli alvásra.

Függőségek

Bizonyára nem meglepő információ, hogy a drogok és az alkohol hatást gyakorolnak a gondolkodásunkra. Változik tőlük az elménk, így érthető, hogy az alvásunkra is kihatnak.

Depresszió

A depresszió és a bipoláris személyiségzavar is könnyen vezethetnek alvajáráshoz. Amint negatív gondolatokkal telik meg az agyunk, álmunkban is azok érvényesülnek.

Mellékhatás

Előfordulhat az is, hogy valamilyen gyógyszer mellékhatásaként jelentkeznek a rémálmok. Sok betegség van, melyeket csak jelentős mennyiségű gyógyszerrel lehet kezelni, így az erősebb hatású pirulákkal kezelt betegeknél könnyen megjelenhetnek alvászavarok.

Mit lehet tenni ellenük?

Ha hajlamosak vagyunk az alvajárásra, mindenképpen el kell rejteni azokat az eszközöket az ágy közeléből, amik életveszélyesek lehetnek. Tartsuk zárva az ajtókat, hogy véletlenül se induljunk meg a módosult tudatállapot hatása alatt.

A tanácsadás, a hipnózis és a kognitív viselkedésterápia mind-mind segítségünkre lehetnek. Mielőtt altatókhoz nyúlnánk, mindenképpen konzultálnunk kell orvosunkkal, nehogy rosszabb hatást érjünk el.

Ne feledjük, hogy az alvajárást ugyanúgy kell kezelni, mint akármilyen másik betegséget. Ki kell vizsgáltatni magunkat, és tartós megoldást kell találni a problémára, ugyanis a rossz minőségű alvásra rámehet az egészségünk.

(M.F.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

5 probléma, ami elrontja a pihentető alvást

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>