Tudod, mit jelent fagyöngy alatt csókolózni?

A fagyöngy a legenda szerint csodákra képes
A fagyöngy a legenda szerint csodákra képes

Az ünnepek alatt a legtöbb híresség a közösségi médián keresztül kíván kellemes ünnepeket rajongóinak. Nem volt kivétel ez alól Robbie Williams sem, aki egy kifejezetten pikáns képpel örvendeztette meg követőit, amelyen egy fagyöngy alatt pózol. 

A képhez csatolt leírásban azt kérdezi követőitől, hogy szeretne-e valaki egy csókot az ikonikus fagyöngy alatt. De mit jelképez ez a növény, és hogyan vált karácsonyi kellékké?

Életkedvet és termékenységet ad

Évszázadokon át úgy tartották, hogy a fagyöngy erősíti az életkedvet és fokozza a termékenységet. Az első századi kelta druidák az elevenség szimbólumának tekintették, mivel télvíz idején is zöld maradt, amikor a többi növény már elhervadt.

Áldott csókot ígért fia életéért cserébe

A történészek szerint a fagyöngy és a csók közötti kapcsolat egy ősi, északi mitológiából ered. A legenda szerint Baldurral, a fény és tisztaság istenével egy ellenség nyila végzett a csatában. Baldur édesanyja, Frigg, a házasság és szerelem istennője a saját könnycseppjeit a halálos nyílvesszőre kente, mire a könnyek fehér bogyókká változtak. Az istennő ezeket a bogyókat Baldur sebére rakta, ezzel visszahozta fiát az életbe.

Örömében az istennő megáldotta a fagyöngyöt. Valamint azt mondta, hogy aki alááll, lehetőséget kap, hogy a szeretetéről egy csókkal tanúbizonyságot tegyen. Ma már úgy tartják, hogy aki csókot vált a fagyöngy alatt, annak a szerelme örökké tart.

A fagyöngy karácsonykor szinte kötelező

Ezen a legendán alapul tehát az őrület, ami minden év karácsonyán felüti a fejét. Érdekesség, hogy a fagyöngy egyébként egy parazita növény, görögül pedig (Phoradendron) tolvajt jelent.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>