Mit jelent az, hogy aromantikus, és kik az aromantikusok?

Egy aromantikus ettől még élhet kapcsolatban
Egy aromantikus ettől még élhet kapcsolatban

Kedvelni valakit, randizni, szerelembe esni. Univerzális érzéseknek, élményeknek tűnnek, pedig nem mindenki éli meg őket. Az aromantikus emberek ugyanis nem képesek romantikus vonzódást érezni, szerelmi kapcsolatban élni. Olvass tovább, és tudj meg többet az aromantikus emberek életéről!

Aromantikus és aszexuális nem ugyanaz

Aromantikus egyének mindig is léteztek az emberiség történelmében, azonban irányultságként csak napjainkban kezdték el tudomásul venni. Ezen felül, a korábban már elismert aszexuálistól való szétválasztása is nehezen kerül be a köztudatba. A kettő ugyanis járhat együtt, de ettől még nem jelenti ugyanazt. Egy egyén tehát lehet aromantikus (aki nem érez romantikus vonzalmat) úgy, hogy nem aszexuális (aki nem érez szexuális vonzalmat) és vice versa.

Attól, hogy valaki aromantikus, még érezhet különféle vonzalmakat. Például észreveszi és elismeri, ha egy attraktív férfit vagy nőt lát. Sőt, az sem igaz, hogy az aromantikus ember képtelen érzelmeket kimutatni, hideg szívű és visszahúzódó. Valójában nagyon erős szeretetet képesek érezni családtagjaik és barátaik iránt.

Lehet nehézség, de jelenthet szabadságot is

Sokan félreértelmezik az aromantikus embereket. Vesztesnek gondolják őket, akiknek sosem jött össze egy kapcsolat, vagy azt mondják róluk, hogy még biztos nem találták meg az igazit. Pedig nem erről van szó, hanem egy létező szexuális irányultságról. Ami nem szorul gyógymódra és semmi kivetnivaló nincs benne.

ad

Az aromantikus létnek mondhatni megvan a napos és árnyoldala is. Van, aki nehezen éli meg és fogadja el, hogy sosem fogja megismerni az igazi szerelmet. Van, aki azonban szabadságként fogja fel. Mivel nem érez romantikus vonzódást, nem kell a társadalom által kitaposott ösvényt járni. Nem kell az igazit keresni lépten-nyomon, megházasodni, családot tervezni. Szabadon eldöntheti, mit szeretne kezdeni az életével, ahelyett, hogy egy kapcsolatba kényszerítené magát a teljes jövőkép megvalósításának érdekében.

Nem biztos, hogy magányosan élnek

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden aromantikus egyedül fog megöregedni. Sokan el tudják képzelni, hogy egy queer-plátói kapcsolatban találják meg a boldogságot. Ez egy, a romantikus kapcsolathoz hasonló elköteleződést jelent, csak éppen romantikus érzések nélkül. Ilyenkor a pár közösen dönti el, milyen jellegű és mértékű szexuális és romantikus együttlétet éreznek kényelmesnek az együttélés során.

Az aromantikus emberek tehát élhetnek egyedül vagy kapcsolatban, magányosan, ugyanakkor így boldogan. Pontosan tudják, mi a jó nekik, ezért ne próbáljuk meg a saját igazunkat rájuk tukmálni!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Tényleg kell a szerelem a jó szexhez? Nem mindenkinek!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>