Mit jelent az értő figyelem? Amikor nem csak hallasz, de hallgatsz is

Az értő figyelem gyakorlása

A kommunikáció minden egészséges párkapcsolat alapja, nem mindegy azonban, hogy mit értetek ez alatt. Remek kezdet például, ha minden nap megbeszélitek, hogy hogyan telt a másik napja, de csak akkor tud jól működni, ha ilyenkor figyeltek is egymásra. Ebben segít, ha megismerkedtek az értő figyelem fogalmával, ami megtanít hallgatni a másikra, nem csak hallani a szavait.

Mit jelent az értő figyelem?

Dr. Thomas Gordon klinikai szakpszichológus nevéhez fűződik az elmélet, ami három szintre osztja a figyelmet:

  • az első szint, amikor bár hallod a másikat, de nem igazán érdekel, amit mond és feltehetően nem is fog mély nyomot hagyni benned
  • a második szint, amikor figyelsz ugyan a másikra, de sokkal inkább arra koncentrálsz, hogy a mondanivalója milyen érzéseket, gondolatokat kelt benned (ennek tipikus jele a hirtelen közbevágás, a mondanivaló elviccelése, bagatellizálása, az akár kéretlen tanácsok osztogatása)
  • a harmadik szint pedig maga az értő figyelem, amikor valóban befogadod a másik által közölt információkat és kizárólag rá fókuszálsz

A szinteket olvasva máris rájöhetsz, hogy miért is olyan fontos az értő figyelem: a hiánya könnyen ahhoz vezethet, hogy megbántod a párod, esetleg úgy érzi, hogy nem fontos a számodra, nem érdekel a mondanivalója.

Hogyan gyakorolhatod?

Mint a kommunikációban mindenhez, ehhez is tudatosság szükséges. Kezdd az elején, tedd a következőket, amikor párod beszél hozzád:

  • hallgasd őt csendben
  • tarts mindvégig szemkontaktust
  • akkor szólalj meg, amikor a mondanivalója végére ért,
  • ekkor pedig úgy válaszolj neki, hogy az általa kifejezett, és nem az általad belegondolt érzelmeket fűzöd bele (például ha ő szemlátomást örömmel mesél valamit, ami számodra közömbös érzelmeket hordoz, az ő örömét add vissza, ne a te közönyöd)

Próbáld ki a visszatükrözés módszerét, vagyis amikor párod a mondandója végére ért, abból néhány elemet, érzést kiemelve válaszolj neki.

Mit várhatsz mindettől a kapcsolatotokra nézve?

Elsőre különösen furcsának, sőt, nehéznek tűnhet az értő figyelem gyakorlati alkalmazása. Idővel azonban azt veheted észre, hogy párod egyre inkább megnyílik neked, mert érzi, hogy nem csak siket fülekre talál. És nem csak a kommunikációt segítheted vele, de vele  is jót tehetsz, hiszen mindenki vágyik rá, hogy meghallgassák. Az értő figyelem által párod értékesebbnek érezheti magát, ami egyértelműen jó hatással lesz kapcsolatotokra.

Ismered a párkapcsolati kommunikáció szabályait?

Forrás: Mindset Pszichológia

Kiemelt kép forrása:Love photo created by freepik – www.freepik.com