Mit is jelent egy szülő elvesztése a felnőtt gyermeke számára?

Belegondolni is szörnyű, mit jelent egy szülő elvesztése. Mindannyiunk életének egyik legszomorúbb és legnehezebben feldolgozható időszaka ez. Sajnos azonban egyben az élet része is, hiszen ahogy mi is, úgy szüleink is idősödnek. A legtöbb, amit tehetünk, hogy igyekszünk minél több értékes időt velük tölteni!

A lelkünk egy darabja

Szüleink életünk első példaképei. Tőlük tanultuk meg, hogy melyek azok a dolgok az életben, amik fontosak. Tőlük származnak az értékeink, a család iránt érzett lojalitásunk. A tőlük kapott tudást adjuk át mi is gyermekeinknek. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy szülő elvesztése a lelkünk egy darabkáját is magával viszi.

Tanácsok kimeríthetetlen tárháza

Gyermekként sokan már csak azért is az ellenkezőjét csináljuk annak, amit szüleink mondanak. De ahogy felnövünk, egyre inkább rájövünk, hogy milyen értékes tanácsokat kaptunk tőlük életünk során.

Kihez fordultál, amikor babád az éjszaka közepén felsírt, és nem tudtad megnyugtatni? Kitől lested el, hogyan tudod kényelmesen dédelgetni a kicsit? Kitől tanultad az örökzöld húsleves receptet, amit az egész család úgy imád? Értékeld ezeket a leckéket, és ügyelj rá, hogy te is tovább add majd őket gyerekeidnek!

A szülői otthon nyugalma

Hazamenni a házba, ahol felnőttél, mindig egy különleges érzés. Akár már férjeddel és a gyerekekkel mész, akár egyedül látogatsz haza, mindig elöntenek az emlékek. A családi fészek meleg, támogató és biztonságos. Ez az az érzés, amit szeretnénk, ha majd a mi gyerekeink is éreznének, amikor hazalátogatnak hozzánk.

Nézz máshogy az ünnepekre!

Az ünnepek sokunk számára telnek stresszel és tökéletességre törekvéssel, pedig ennek nem szabadna így lennie. Fogadd meg, hogy mostantól úgy készülsz a nagy eseményekre, hogy sokkal inkább a boldogságodra fekteted a hangsúlyt, semmint a tökéletességre! Emlékszel milyen volt gyerekként a karácsony vagy a húsvét? Próbáld meg előidézni ezeket az érzéseket az ünnepek közeledtével, és tartsd végig a fejedben!

A családi tradíciók fontossága

Minden családnak vannak szokásai. Legyen az egy hely, ahova gyakran jártok, egy mondás, amit csak ti használtok, egy játék, amit közösen játszotok – bármi, ami csak a tiétek. Ezek a tradíciók mind nagyobb jelentőséggel bírnak számunkra, ahogy idősödünk, hiszen egyre több emléket tudunk hozzájuk kötni. Gondoskodj róla, hogy továbbvidd ezeket a te gyermekeid életében is! És arra is ügyelj, hogy legyenek saját kis szokásaitok, amit majd gyermekeid felnőtt fejjel ugyanúgy értékelnek, ahogy te most a sajátjaidat.

Fektess nagyobb hangsúlyt a jelentéktelennek tűnő apróságokra is, és értékelj minden napot, amit szüleiddel tölthetsz! Persze nem arról van szó, hogy készülj fel rá, hogy egyszer majd nem lesznek veled – egy szülő elvesztése nem is olyan dolog, amire fel lehetne készülni. Sokkal inkább arról, hogy felnőttként jelentőséget nyernek azok a dolgok is, amikről korábban nem gondoltad volna.

 

Hogyan birkózzunk meg egy szülő elvesztésével?