Mit használj cukor helyett? – Így hagyd el az életedből

cukor helyett

Ha belevágnál az egészséges életmódba, biztosan tudod, hogy az első lépés a cukor elhagyása. Itt már sokan elakadnak, messze nem olyan könnyű ugyanis a sok éves-évtizedes megszokást levetkőzni. De nem is lehetetlen! Cukor helyett megannyi egészségesebb alternatíva áll rendelkezésedre.

Amiből tudod, el is hagyhatod

Nem is hinnéd, hogy mennyire hozzászokás kérdése a cukormentes életmód. Számtalan olyan étel-ital van, ami cukor nélkül is tökéletesen megállja a helyét, mindössze azért édesítjük, mert így szoktuk meg.

Biztos ismersz olyat, aki cukor nélkül fogyasztja a teát vagy feketén issza a kávéját. Nem ördögtől való dolog ez, te is hozzá tudod szoktatni magad. Először furcsa lesz, idővel azonban természetessé válik.

Ráadásul a legtöbb gyümölcstea alapvetően is édeskés ízű, igazából semmi szükség rá, hogy tovább édesítsd. Ugyanígy nagyon sok sütemény – főként a gyümölcsös sütik – is mennyei finom egyetlen kanál cukor nélkül is.

Ha elhatároztad, hogy elhagyod, tarts ki egy darabig! Hamar megszokod, idővel pedig meg se bírod már enni vagy inni a cukros dolgokat.

Keress alternatívákat a cukor helyett!

Korábbi cikkünkben bemutattuk a legismertebb édesítőszereket, ha lemaradtál róla, itt elolvashatod:

Természetes édesítőszerek cukor helyett – finoman, egészségesen

De további lehetőségeid is vannak ám. Próbáltad már például a datolyaszirupot, juharszirupot vagy agavészirupot cukor helyett?

A juharfa nedvéből készített szirup a tengerentúl óriási népszerűségnek örvend, de az egészségtudatos közönség itthon is szívesen használja. Óvatosan adagold, sokkal édesebb, mint a hagyományos fehér cukor, cserébe viszont egészségesebb is. Többek között rengeteg mangán, cink, kálium és kálcium található benne.

Nem csak tequilát készítenek agávéból, levelei nedvéből szuper finom, édes szirupot lehet készíteni. Kalória terén közel áll a hagyományos cukorhoz, de jóval kevesebbet kell használnod belőle az azonos ízhatásért.

A Közel-Keletről származó datolyaszirup is egyre inkább elterjed itthon. B-vitaminban, cinkben, foszforban, magnéziumban és kálciumban is gazdag, ezért már biztosan megéri megismerkedned vele. Nem csak édes ételekhez-italokhoz használhatod, húsok pácolásához is mennyei.

Ezek is mind természetes cukorhelyettesítők, melyek bár fogyókúrába kevésbé javallottak, mint a zérókalóriás édesítők, az egészséges életmód szempontjából remek választásnak bizonyulnak. Süteményekbe, palacsintába, édes ételekbe téve kifejezetten finomak!

Így csalhatsz bűntudat nélkül az egészséges életmód keretein belül