Mit együnk, hogy a szemünk egészséges legyen?

Az egészséges szem kívánsága például a paradicsom
Az egészséges szem kívánsága például a paradicsom

A szemünk világa egy kincs, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egészségesen tartsuk. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan tudunk a lehető legtöbbet tenni az egészséges szemekért, és nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az étkezésünkkel nagyban hozzájárulhatunk a tökéletes látásunkhoz. 

Miért kell az étrendre figyelni az egészséges szem érdekében?

Nos, a szemünk egészségére is ugyanúgy hatással vannak a tápanyagok, mint ahogyan a szervezetünk más részeire. Általánosságban elmondható, hogy a korral összefüggő makula degeneráció (ARMD) az idősebbeknél a szemhez kapcsolódó betegségek egyik fő okozója. De jó hírnek mondható, hogy azok, akik megfelelően étkeztek, és így elegendő C-vitamint, antioxidánst, cinket, béta-karotint és E-vitamint fogyasztottak, azoknál 25 százalékkal csökkent ennek a súlyos betegségnek a kialakulásának kockázata.

Mutatjuk, hogy mely ételeket kell sűrűbben beiktatnod az étrendedbe, ha (t)enni szeretnél azért, hogy ne csak nézz, hanem láss is!

Paradicsom

A kutatások azt mutatják, hogy a szemcseppekben jelen lévő likopin segít megelőzni a fény által okozott károsodást a retinában és a szem más területein. A paradicsom szintén kiváló forrása a C-vitaminnak, amely nagyszerű látásvédő funkcióval rendelkezik. A feldolgozott paradicsomfélék, vagy a kevés olívaolajjal fogyasztott friss paradicsom elősegíti a likopin felszívódását, azaz támogatja az egészséges szem fenntartását.

Sötét leveles zöldségek

A sötét leveles zöldségek gazdagok luteinben és zeaxantinban, amelyek a szemek egészségért felelős antioxidánsok. Ezek a tápanyagok is segíthetnek a szemnek a kontrasztok jobb észlelésében, ezért ezeknek az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása nem csak javítja a látást, hanem hosszú távon is elősegíti az optimális működést. Mivel a lutein és a zeaxanthin zsírban oldódik, a zöldségek olívaolajjal történő fogyasztása segít a jobb felszívódásban.

Tojás

A tojássárgája szintén jó forrása a már említett luteinnek és a zeaxantinnak. Egy vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a luteinszint 26 százalékkal, míg a zeaxantinszint 38 százalékkal nőtt, amikor a betegek naponta egy tojást ettek. Azt is megállapították, hogy a tojás napi fogyasztása nem befolyásolja a koleszterinszintet.

Jó zsírok

Összességében elmondható, hogy a jó zsírok nagymértékben hozzájárulnak a szem egészségéhez. A jó zsírokat tartalmazó ételekbe tartoznak az olyan halak, mint a lazac, a makréla, a szardínia, valamint az olíva olaj, a mandulaolaj és a dióolaj.

Kukorica

A nyár egyik nagy slágerére, a főtt kukoricára most már máshogyan is tekinthetünk, mert rendkívül jó forrása a luteinnek és a zeaxanthinnak. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál az nőknél, akik a luteinben és a zeaxantinban gazdag ételeket fogyasztottak, jelentősen csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Pisztácia

Az egyetlen olyan mag, amely jelentős mennyiségű luteint, zeaxantint és E-vitamint tartalmaz. A pisztáciában lévő egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok pedig segítik a ezeknek a  felszívódását is.

(H.N.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>