Mit csináljunk a gyerekekkel a nyári szünetben?

A nyári szünet hasznos eltöltése komoly kihívás a szülőknek és nagyszülőknek
A nyári szünet hasznos eltöltése komoly kihívás a szülőknek és nagyszülőknek

Sokunk még mindig kisgyermekes édesanya, de olyanok is akadnak olvasóink között, akiknek már unokáik vannak. A nyári szünet mindig nagy fejtörést okoz a szülőknek, hiszen a gyerekeket nem egyszerű lekötni. Pár tippel segítünk, hogy tartalmasabban és izgalmasabban telhessen a nyári szünidő.

Fedezzétek fel a természetet!

A szabadban töltött idő kulcsfontosságú egy gyermek életében. A friss levegő, a mozgás, a természet megismerése mind-mind szorosan kötődnek a gyerekkorhoz. Vigyük ki őket a kertbe, a parkba vagy a játszótérre és tegyünk róla, hogy a természetben töltsék szabad idejük nagy részét. Vicces játékok tárházából válogathatunk, eső után például mehet a csigaverseny, napos időben pedig a katicabogár keresés.

Készítsünk kavicsfigurát!

Megkérhetjük a gyerekeket, hogy keressenek maguknak egy szimpatikus követ. Otthon csillámporral, ragasztóval kidíszíthetik, így máris kész az új figurájuk. A kézműves feladatok egytől egyig fejlesztik a gyerekek kreativitását. Megéri a nyári szünet napjait egy kis barkácsolással színesíteni.

Hullócsillag-vadászat

Éjszaka kiteríthetünk egy paplant a kertbe és szemlélhetjük a csillagokat. A gyerekek kereshetnek különböző csillagképeket, hullócsillagokat vagy repülőgépeket. Az égbolt csodáin való merengés minden bizonnyal érdekes időtöltés a gyerekeknek. Már attól izgalomba jönnek majd, hogy az éjszakában, alvás helyett csinálhatnak valamit.

Nézzetek filmeket!

Nem akarjuk a tévé elé bilincselni a gyerekeket, de egy-egy film olykor jól jöhet, ha nekünk a házimunkával kell bajlódnunk, vagy egy kis nyugalomra vágyunk. Csináljunk pattogatott kukoricát és limonádét, rendezzük be a nappalit mozinak, terítsünk sok paplant és párnát a földre, ezzel fűszerezve az élményt! A nyári szünet jó lehetőség arra, hogy az összes klasszikust megnézessük gyerekeinkkel. Elő a Harry Potterrel, a Vissza a jövőbe című filmmel és a Star Wars epizódokkal!

Olvasó délután

Az interneten utánanézhetünk, hogy a közelünkben lévő könyvesboltokban, könyvtárakban van-e olvasó délután a gyerekeknek. Ha ilyen programot épp nem is találunk, mi magunk is olvashatunk a gyerekeknek. A könyvek és az olvasás szeretetére nem lehet elég korán kezdeni a nevelést.

Legózzatok!

Ideje hasznát venni annak a sok legónak! Építsetek plafonig érő tornyot, esetleg labirintust, vagy kísértetkastélyt! Bízzátok a gyerekek fantáziájára a tervezést és a munkafolyamatok lebonyolítását! A gyerekek órákig is képesek építkezni, így biztos örömmel kezdenek bele a játékba.

Főzőcskézzetek!

A gyerekek élvezik, ha segíthetnek a konyhában. Hagyjuk nekik, hogy kivegyék részüket a főzésből! Például feltörhetik ők a tojásokat, vagy kimérhetik ők a cukrot, esetleg kavargathatják ők a levest.

Építsünk bunkert!

A gyerekek izgalomba jönnek, ha titkos zugokat, bunkereket kell építeniük. Használjunk takarókat, párnákat, vagy akármi mást, ami segít a bunker megépítésében! Ha kész a főhadiszállás, indulhat is a szerepjáték. Sok gyerek egyedül is szívesen elvonul a bunkerbe, így lehet, hogy mi meg is ússzuk a kúszás-mászást.

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Kamasz gyerekkel utazol? Tanácsok az idegbaj elkerülésére

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>