Mit ajánlott hasmenés esetén fogyasztani? A kerülendő ételek és élelmiszerek listája

Mit ajánlott fogyasztani hasmenés esetén?

A hasmenés nagyon kellemetlen egészségügyi probléma, amellyel már biztos mindannyian találkoztunk. A hasmenés lefolyását nagy mértékben rontja vagy akár meg is hosszabbítja a helytelen diéta, illetve a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása.  Milyen ételeket, élelmiszereket érdemes kerülni, mit érdemes fogyasztani és melyik a leghatásosabb prevenció hasmenés ellen?

A bevitt táplálék kezdetben megviselheti a gyomrot

A hasmenés akut szakaszában bármilyen étel bevitele nehézséget okozhat az emésztőrendszer számára. A hasmenés első napján csak a folyadékpótlás ajánlott. Mivel a hátterében leggyakrabban fertőzés áll, ásványi anyagokban gazdag ásványvizek illetve glukózzal édesített tea fogyasztása ajánlott. Amennyiben a hasmenés hirtelen jött és lefolyása kifejezetten erős, a nagy mennyiségű folyadékvesztés a test számára veszélyes is lehet. Vény nélkül kapható rehidratáló folyadék alkalmazása ajánlott.

Mit ajánlott fogyasztani hasmenés esetén?

Kerülendő ételek listája

Hasmenés esetén tanácsos diétázni, bizonyos ételek fogyasztását tanácsos kerülni. A fertőzött emésztőrendszernek nem tesznek jót a tejtermékek, kovásztalan termékek és az érlelt sajtok. Kerülendőek a pékáruk, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az összes olyan étel, amely felfúvódást okoz. Nem ajánlott az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztása sem, melyek vízhajtó hatással bírnak, valamint a mesterséges édesítőszert tartalmazó ételek és italok fogyasztása, melyek hashajtóak.

Hasmenés esetén ajánlott fogyasztani

A hasmenés során fogyasztható ételek egyszerűek és könnyűek. Kisebb adagok fogyasztása ajánlott. Ajánlott a főtt burgonya és rizs, a húsok közül a csirke, a gyümölcsök közül a banán és a reszelt alma. A fehér lisztből készült péktermékek szintén megfelelő választást jelenthetnek, amennyiben nem frissen kerülnek elfogyasztásra. A tejtermékek közül kivételt képeznek a probiotikum tartalmú fehér joghurtok. A probiotikumok fogyasztása hasmenés esetén igencsak tanácsos. Probiotikumok már természetes formában is előfordulnak, ilyen pl. a hioszi masticha.

A Masticha Active hatása hasmenés esetén

Őrizze meg emésztőrendszerét egészségesen

A helicobacter pylori fertőzés első jele lehet a hasmenés. A helikobakter fertőzés hatásos megelőzési formái közül az egyik a hioszi masticha rendszeres fogyasztása. A masticha azonnali megkönnyebülést hoz a bél- és emésztőrendszeri problémák esetén. Segít a gyomorfekély, gyomorgyulladás és gyomorégés esetén is. Enyhíti a gyomorfájdalmat és elűzi a gyomorgörcsöket. Antibakteriális, antimikotikus és antioxidáns hatással rendelkezik.