Mit ad hozzá a külön töltött idő egy egészséges párkapcsolathoz?

A külön töltött idő csak hozzátesz a közös élethez
A külön töltött idő csak hozzátesz a közös élethez

Egy kapcsolat elején az együtt töltött idő rendkívül fontos. Rengeteget kell tanulnotok egymásról és egyébként is, élvezitek egymás társaságát. A mézeshetek lejártával azonban már tudjátok, ki, hogyan szereti a tojást, és hogyan hajtogatja a zoknit. Ilyenkor jön képbe a külön töltött idő jelentősége.

A külön töltött idő segít, hogy kapcsolatunknak kívülről szemléljük, távolról is megbecsüljük partnerünket. Íme, néhány ok, amiért a külön töltött idő elengedhetetlen egy egészséges kapcsolat fenntartásához.

Kapcsolatban maradsz a külvilággal

A partnered nélkül is találkozhatsz a barátaiddal. A külön töltött idő, amit másokra fordítasz, segít, hogy megmaradjon a helyed a társadalmi kapcsolatokban. A szeretet, amit barátaid iránt érzel, és amit tőlük kapsz, hatással van szervezetedre is. Csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, és így a depresszió kialakulására is kevesebb az esély.

… és önmagaddal

Akármilyen erős a kapcsolatotok, fontos, hogy tisztában legyél vele, ki vagy te magad. A külön töltött idő elengedhetetlen, hogy a saját életed is fenntartsd, ne csak egy másik ember részeként létezz. A barátok megtartása és a saját hobbik űzése segítenek, hogy megállj a lábadon akkor is, ha a kapcsolat esetleg mégsem működne.

Minőség a mennyiség előtt

ad

A külön töltött idő miatt az együttléteket is jobban értékeled majd. Igyekszel minőségi időt fordítani párodra, ahelyett, hogy csak elpazarolnátok az együtt töltött időt. Szervezzetek programokat, legyenek közös élményeitek. Ahelyett, hogy csak a kanapéról tévéztek, menjetek el moziba, túrázni, vagy csak vacsorázzatok együtt, akár otthon. A lényeg, hogy odafigyeljetek egymásra, és az együtt töltött idő mennyisége helyett a minőséget tartsátok szem előtt.

Hiányoztok egymásnak

Egy kutatás megállapította, hogy a távkapcsolatban élő párok gyakran nagyobb intimitást élnek át, mint azok, akik minden nap együtt vannak. A külön töltött idő miatt a kommunikáció fontosabb és jobban működik, mintha térben együtt lennétek. Valamint arra is rádöbbent, hogy valójában mit jelent neked a másik, és mit hoz az életedbe a társasága.

Kialakulnak a prioritások

A külön töltött idő segít, hogy kívülről alkoss képet a kapcsolatodról. Átlátod, hogy mennyire illetek össze, és vannak-e problémák köztetek.  Rámutat, hogy mik az igazán fontos dolgok, és hogy nincs idő és nincs értelme apróságokon vitatkozni. Ugyanakkor megtanít rá, mire van szükségetek, és mik élveznek elsőbbséget, legyen szó a saját identitásod építéséről vagy kapcsolatotok erősítéséről.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

A boldog kapcsolat titka, hogy megértsd a szeretet különböző fajtáit

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>