Mire van szüksége egy babának? 3 tipp az ajándék választáshoz (x)

A baba első éve az intenzív fejlődésről szól. Amíg az első pár hónapban kisbabánk leginkább fekszik,  a földön forog, kúszva/mászva közlekedik és nézelődik, az 1 éves kor közeledtével mozgásukban és fejlettségükben új kapuk nyílnak meg. 

Már két lábon állva, esetleg járva fedezik fel maguk körül a világot. Szavakkal, hangokkal kis kezükkel is kifejezik mondandójukat és aktívan részt vesznek a család mindennapjaiban. 

Ebben a korban, a kisgyermekkor küszöbén azonban nemcsak a kommunikációs készségükben találkozhatunk radikális fejlődéssel, a kíváncsiságuk határa is a csillagos égbolt.

Ahogy megérkezik a családunkba a várva várt jövevény, azon törjük a fejünket, hogy mindamellett a figyelem és szeretet mellett, amelyben részesítsük kicsinket, milyen hasznos fejlesztő játékokkal tudjuk segíteni őt a fejlődés útján. 

A geometriai fekete-fehér könyvecskéktől és puha rágókától egy szempillantás alatt eljutunk az első fontos mérföldkőhöz… az első szülinaphoz.

Ajándékozás szempontjából mikor közeleg az a bizonyos első szülinap… hosszasan törjük a fejünket, ajándék egy 1 évesnek, ami hasznos és örömöt okoz a totyogónknak. 

 

Mit szeretnek csinálni az 1 évesek?

Mielőtt kiválasztanánk mivel lepjük meg a szülinapost gondoljuk végig mi érdekli igazán ebben a korban?

Ahogy említettük a babák már jóval aktívabbak egy évesen, mint az előző hónapokban. A mozgásfejlődésük beindul, sokan már önállóan sétálgatnak. A labdajátékok és a különböző tologató – húzogató kisállatok, kisautók, amelyeket már önállóan tudnak a saját tempójukban magukkal tolni/húzni hatalmas sikerélményt nyújthatnak a gyerkőcnek. 

Felismerik az állatokat, testrészeket, nagyon szeretik a színes képes könyveknek a lapozgatását, a szép ábrákat és színes képes történeteket, böngészőket. 

Ma már szerencsére egyre több nagyon izgalmas hangos könyvvel is megörvendeztethetjük a babánkat és egészen kicsi korától megkedveltethetjük vele a könyveket.

Szeretnek kísérletezni! A különböző formabeillesztő játékok, szuper fejlesztőképességekkel bírnak. Fejlesztik a szem-kéz koordinációt, a szín és a forma felismerést. Fejlődik a koncentráció hiszen, egy bizonyos tárgyat/formát kell a kis ujjaik segítségével kell beilleszteni egy meghatározott helyre. 

A formabeillesztők esetében is vannak úgymond nehézségi szintek, a nagyobbaknak való játékok már tartalmaznak kisebb darabokat, ezért mindig vegyük figyelembe a játékok dobozain található ajánlott életkort. 

Nagyon élvezik a keresgélős játékokat, amikor valamit elrejtünk a szemük elől és egyszer csak felbukkan… ez már az egyszerűbb társasjáték előszobája. Ma már szuper társasokat találunk az életkoruknak megfelelően. 

Utánozzák a nagyokat! Hiszen a legtöbb dolgot az utánozás során tanulnak meg. Megjelennek a szerepjáték első jelei.  Amikor az édesanyát utánozva azt látjuk, hogy gyermekünk is előszeretettel kavarja a tésztát a fazékban a kedvenc fakanalával vagy gyakorolja az öntögetését tudományát. Hál’ Istennek a mostani piacon minden konyhai segédeszközünk kicsinyített mását megtalálhatjuk a fa késeken át, az edényeken keresztül eljutunk a szeletelhető gyümölcsök/ zöldségek végtelen tárházához. Arról már ne beszéljünk, hogy komplett konyhát be lehet rendezni a konyhai gépek széles választékából. 

Kreatív pillanatok, eljön az idő, hogy gyerkőcünk elsajátítsa a megfelelő markolást és kezébe vegye a korának megfelelő zsírkrétát vagy gyurmát és alkosson nekünk valami marandót, amit még egy életen őrzünk. Szuper baba kezekbe való ceruzák, zsírkrétákat találhatunk, amelyek elősegítik a későbbi helyes ceruzatartást, ezzel elősegítve az írást. 

Nem véletlenül szaladunk ennyire előre és említettük meg az írás készségét. A fejlődés olyan, mint egy építkezés. Egyik képesség követi a másikat, s a tudást egymásra halmozzák fel a gyerekek. 

Nem is gondolnánk, hogy ezeknek az aranyos játékoknak milyen fontos szerepük lesz később. Ha pedig már itt tartunk nem hagyhatjuk szó nélkül az építős játékokat sem. 

Az építőjátékokkal nem lehet mellé lőni! Nagyon fontos játék a korai fejlesztésben ugyanis szuper jelentőséggel bír a motorikus képességekre, a térlátásra és a térérzékelésre is.

Nem utolsó sorban nem feledkezhetünk meg az olyan eszközökről, amelyek végig kísérik a mindennapjainkat, amikor boldogok vagyunk, vagy esetleg szomorkásabb hangulatban vagyunk, de minden szülinap, ünnepi alkalom, összejövetel sem telhet el nélkülük.

Persze hogy a zenéről és a hangszerekről van szó!

A kicsik is így vannak ezzel, hihetetlen látni az arcukon, azt az örömöt mikor ők maguk megszóltatnak egy-egy xilofont, gitárt vagy zongorát. 

A zeneszerszámok tehát szuper ajándékok tudnak lenni, s mikor a plüss csörgő már uncsi jöhetnek a gitárok. 

 

Három tipp az ideális ajándék kiválasztásához:

  1. Mindenekelőtt fontos biztonsági szempont, figyelembe vennünk, hogy gyermekünk ebben a korban még mindig előszeretettel alkalmazza a szájjal való tapasztalást, tehát minden olyan játékot kerüljünk, ami kis darabokat tartalmaz és könnyedén lenyelheti! Ilyen pl.: a lego, apró puzzle. Bármilyen játékra is esik a választásunk  meg győződnünk arról, hogy a játék nem tartalmaz olyan emelet, amelyet a gyermekünk könnyedén leszakíthat vagy levehet a kis kezeivel.  
  2. A gyerkőc érdeklődése fiú és lány esetében már ilyen kicsiként is változhat, míg a lányuk anyukájukat utánozni már egészen kicsiként szeretnek az anyuka szerepébe bújni és ölben ringatni, édesgetni a  babájukat. A fiúk minden kétkeréken vagy négykeréken guruló játékot nagyon tudnak értékelni. 
  3. De a babák érdeklődési köre nemcsak a nemüktől függ, hanem egyénenként is változhat. Ezért minden ajándékvásárlásnál érdemes ezt tekinteni elsődleges szempontnak. Akár saját gyermekünkről, akár családtagról vagy barátunk szülinaposáról van szó. 

Érdeklődjünk és egyeztessünk, és mi is merjünk tanácsot adni a hozzánk érkezőknek! Hiszen bosszantó dolog tud lenni, egy olyan játék a polcon, amit soha nem veszünk elő és persze az is, amikor a szeretett játékunk hirtelen megduplázódik és feleslegessé válik.