Mire jó egy imbuszkulcs?

Imbuszkulcs

A belső kulcsnyílású csavarok bizonyos típusainak használata esetén elengedhetetlen, hogy kéznél legyen egy megfelelő imbuszkulcs. Hiszen ezek becsavarása és eltávolítása egy ilyen eszköz nélkül szinte lehetetlen. De mégis mit érdemes tudni ezekről a szerkezetekről és honnan ered a nem mindennapi elnevezésük? Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes tudni ezekről a hatszögkulcsokról.

Honnan ered az elnevezés?

Bár mindenki imbuszkulcsnak hívja, a hivatalos elnevezése ezeknek a szerszámoknak egyáltalán nem ez. Bár sokféle legenda kering ennek kialakulásával kapcsolatban, a legvalószínűbb az, hogy a „Innensechskantschraube Bauer und Schaurte” német szavakból álló INBUS márkevén kiejtése kapcsán keresendő a megoldás. Ezzel a 30-as években hatszögkulccsal oldható csavarokat jelölték, az INBUS név pedig a hatszögletű lyukkal ellátott csavarokhoz használatos kulcsokat illette. Egy idő után az n betű a köznyelvben m-mé alakult, így ma már szinte minden szakember és barkácsoló imbuszkulcsért nyúl, amikor hatszögkulcsra van szüksége. Mindez pedig azt is jelenti, hogy ezek a szerkezetek már több mint száz éve részei az ezermesterek mindennapjainak.

Tulajdonképpen mi is az imbuszkulcs?

Alapvetően két fő csoportja létezik az imbuszkulcsoknak. Az egyik az “L” alakú verziók csoportja, amelyek tökéletesen alkalmasak például kerékpár, bútorok vagy gépjármű fékek szerelése esetén. Azonban igen sokféle továbbfejlesztett ilyen jellegű szerszám létezik már, melyek használata bizonyos munkafolyamatok kapcsán kényelmesebbek és praktikusabbak is. Ezzel pedig el is érkeztünk a másik nagy csoporthoz, amelybe a „T” alakú kulcsok tartoznak. Ez a megoldás például lehetőséget a csavar gyors kipörgetésére, sőt, kialakításának köszönhetően nagy nyomatékot lehet kifejteni a szárra is. Vagyis egyesül bennük az „L” kulcsok és a csavarhúzók minden pozitívuma.

Ám ma már léteznek például átfordítható fejű imbuszkulcsok is, melyek még több előnnyel rendelkeznek. Vagyis a vásárlás előtt azt érdemes figyelembe venni, milyen célra használnád főként az eszközt, hiszen ennek megfelelően ajánlott dönteni és választani a széles kínálatból.

Milyen előnyei vannak az imbuszkulcs használatának?

E szerszámok használatának számos előnye van. Egyrészt kincset ér az, hogy a kialakításának köszönhetően hat érintkezési sík van a csavarhúzó és a csavar között. Ezáltal ugyanis a csavar felületei védettek a külső sérülésekkel szemben, vagyis később is gond nélkül felhasználhatók lesznek. Szintén hatalmas pozitívuma a hatszögkulcsoknak az, hogy a csavar a szerszám segítségével behelyezhető a furatba, vagyis nem kell bajlódni azzal, hogy miként tarts meg az alkatrészt az első néhány mozdulat alatt, míg belekap a menetbe.

Mivel az alkalmazható nyomatékot csak a kulcs hossza és vastagsága korlátozza, nagyon sokoldalúan és sokféle munkafolyamat során felhasználható. Ráadásul amellett, hogy nagyon kis méretű csavaroknál is alkalmazható, a fej nélküli verziókkal is tökéletesen boldogul. Mindez pedig lehetővé teszi a gyors, hatékony és precíz munkavégzést, legyen szó ház körüli tevékenységről vagy hivatalos munkakörről.

A hatszögkulcsok szabványos méretei

A méretek között bizony nem nehéz elveszni, ha imbuszkulcsokról van szó. Ezeknek a hatszögkulcsoknak méreteit a párhuzamos lapok közötti távolság adja meg. A legtöbb esetben a szabvány szerint milliméterben történik a méretezés, amelyek 0,7 millimétertől egészen 55 milliméterig tartanak. Az amerikai és angol szabványok mindezt hüvelykben adják meg, ebben az esetben hüvelyk 25,4 milliméternek felel meg.

A helyzet az, hogy nagyon hasznos szerkezetről van szó, amikor imbuszkulcsról beszélünk és bizony vannak olyan szituációk, amikor ezek használata elengedhetetlen egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez. Éppen ezért elengedhetetlen kelléke ez a szerszámos dobozoknak, hiszen időről időre biztosan segítségül kell hívni az imbuszkulcsokat.