Minimalista életmód: mi ez és hogyan kezdjem el?

A minimalista életmódban szigorúbban bánunk a használati tárgyak mennyiségével
A minimalista életmódban szigorúbban bánunk a használati tárgyak mennyiségével

A minimalista életmód a fogyasztói társadalom kritikájaként ütötte fel a fejét, és mára egyre szélesebb körben terjed a világban. Lényege az anyagi javak élményekre és tapasztalatokra való cseréje. Ne ijedj meg, nincsenek olyan „minimalista előírások”, hogy például nem lehet autód, karriered vagy ékszereid. A minimalizmus ennél sokkal árnyaltabb. A cél azonban mindig ugyanaz: a boldogság és a szabadság megtalálása.

A minimalista életmód legfontosabb eleme a szelektálás: el kell döntened, hogy mi fontos és szükséges számodra, és mi nem az. Igyekezned kell az anyagi javaktól mind inkább függetlenné tenned a boldogságról alkotott képed. A minimalizmus tehát nem a cél, sokkal inkább az eszköz, amivel elérheted céljaidat.

Az embereket más és más történések viszik rá, hogy a minimalizmus felé forduljanak. Mind megtapasztalják azonban, hogy nem is olyan könnyű dolog. Hosszú utat kell megtenned a minimalista életmód eléréséhez, ebben azonban a következő tanácsok segíthetnek.

Határozd meg magadban, hogy mi hajt!

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért is akarsz a minimalizmus felé fordulni, és mit vársz tőle. A későbbiek folyamán, amikor nehézségbe ütközöl, ismételgesd magadban ezeket, hogy folyamatosan motiválhasd magad!

Adj időt magadnak!

A minimalista életmód nem egy rövidtávú projekt. Haladj apránként, tűzz ki kisebb célokat magad elé! Elsőnek csak a szekrényed szanáld ki, később jöhet az egész szoba. Először bírj ki egy hónapot anélkül, hogy felesleges, de csábító dolgokat vásárolnál, aztán növeld az időintervallumot!

Gyűrd le a bűntudatot!

Mardos a bűntudat, hogy kidobnál egy ezer éve csak díszként funkcionáló emléket? Ne hagyd! Az emlékek valójában nem a tárgyakban, hanem bennünk rejtőznek, így semmi rosszat nem teszel azzal, ha megszabadulsz a régi tárgyaktól.

Fordítsd előnyödre a szelektálást!

Sokkal könnyebben fogsz megválni régi dolgaidtól, ha tudod, hogy közben jót teszel velük. Odaadhatod őket ismerőseidnek vagy felkereshetsz jótékonysági szervezeteket, akik biztosan örülni fognak az adományoknak. Másrészt akár el is adhatod őket, a belőlük befolyt összeget pedig arra fordíthatod, ami minimalista életviteled szempontjából fontos.

Tartsd meg, ami fontos neked!

A minimalista életmód nem jelenti azt, hogy mindentől meg kell válnod. Sőt, sokkal inkább az a lényeg, hogy megtaláld az összhangot. Az olyan tárgyak esetében, amik valamilyen oknál fogva kiemelt fontosságúak neked, készíthetsz egy kis raktárat. Ez lehet akár egy cipős doboz vagy egy valódi raktár is.

(J.D.)

A Projekt 333 legyen az újévi fogadalmad, és tiéd a minimalista gardrób!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>