Te is rosszul alszol? Van segítség!

Az idősebbek rossz alvás miatt szenvednek
Az idősebbek rossz alvás miatt szenvednek

Az élekor előrehaladtával az alvás minősége és mennyisége is megváltozik, ami befolyásolja az egészségi állapotunkat. Az idősebb felnőttek alvása már kevésbé regeneráló, mint a fiatalabbaké, amely kapcsolatban áll bizonyos betegségek kialakulásával.

A rossz alvás hat az egészségre

Sajnálatos tény, hogy az idősebb felnőttek számos kihívással szembesülnek, ami az egészségüket illeti. Ezek közé tartozik az alvás is. Az alvásnak rendkívül összetett és meghatározó szerepe van az egészséges szervezet működése szempontjából, így hatással van a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, az anyagcserére, a tanulási és memória képességekre.

Ahogy idősödünk, a mély alvás egyre rövidebb idegig tart.

Az alvás minőségének a romlása növeli a szívroham, az elhízás, a stroke kockázatát, valamint béta-amiloid fehérjék kialakulását, amely az Alzheimer-kór kialakulásához kötődik.

Egyre több időt töltünk ébren

Negyven éves kortól a mély alvás agyi hullámai folyamatosan veszítenek a hatékonyságukból és erejükből. Ennek egyik szembetűnő jele az alvás mennyiségének és minőségének csökkenése. Az ezt vizsgáló kutatók úgy tartják, hogy a regeneráló alváshoz az alvási idő minimum 90 százalékát kellene mély alvással tölteni. Ám az idő haladtával ez az arány csökken. Mire valaki eléri a nyolcvanat, az alvás hatékonysága 80 százalék alá esik, így egy nyolc órás alvási periódus alatt az ébrenlét több mint másfél óra.

Gyakoribbak az ébredések

A változás második jele az alvási ciklus megszakítása. Minél idősebb az ember, annál gyakrabban ébred fel éjszaka. Ennek oka lehet a különböző eredetű fájdalmak és a gyengülő húgyhólyag, amely a gyakoribb vizelési inger formájában jelentkezik. A problémához az is hozzájárul, hogy az idősebb felnőttek hiába szeretnék végigaludni az éjszakát, sokszor előfordul, hogy a nap folyamán többször elalszanak. Ezek a szundítások átmenetileg ugyan felfrissíthetik a szervezetet, de tovább nehezítik az egybefüggő, mély és regeneráló alvás kialakulását.

A melatonin segíthet

A nyugodtabb alvás elősegítése érdekében érdemes konzultálni egy orvossal, aki ebben az esetben javasolhatja a melatonin szedését. A melatonin egy olyan hormon, amely alapvetően befolyásolja az alvási ciklust, a testhőmérsékletet és a REM szakasz hosszát. Adagolása segítheti az alvás szabályszerűségét, és ezáltal javíthatja az alvás minőségét és hosszát.

Nem minden egészségügyi probléma oka a rossz alvás, de sok fizikai és mentális betegséggel áll összefüggésben.

Ezért fontos, hogy ezt is említsük meg az orvosnak, és figyeljünk oda, hogyan alszunk, mert ezzel is sokat teszünk a megelőzésért és az egészségünkért.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>