Mindössze öt lépés, és elhagyhatod a komfortzónádat

50 felett különösen jót tesz elhagyni a komfortzónát
50 felett különösen jót tesz elhagyni a komfortzónát

Sokan válunk a szokások rabjává, 50 felett különösen. Évről évre ugyanazt a rutint követjük az életünkben. Gyakorlatilag már a napjaink is teljesen ugyanúgy néznek ki. Szerencsére öt lépés neked is segíthet, hogy kivezesd magadat a komfortzónádból.

1. Beszélj az emberekhez!

Vedd ki a fülhallgatót a füledből, amikor edzeni vagy futni mész! Kezdeményezz beszélgetést az utcán vagy az edzőteremben, csak annyi a lényeg, hogy beszélni kezdj végre. 50 felett is nyitottnak kell maradnod az új ismeretségekre, hiszen új barátokat szerezni sosem késő.

2. Próbálj ki új dolgokat!

Ideje olyan sportok után nézned, amikről előtte talán még hallani sem hallottál. Esetleg vegyél egy aerobic órát az edzőteremben! Szórakoztató lesz, ha új irányokba indulsz el, ha új fákba vágod a fejszédet. Ideje elszabadulni az unalmas kis komfortzónából.

3. Nem kell megfogadnod mindenki tanácsát

Általános népbetegség, hogy mindig mindenki jobban tudja a másiknál, hogy mi jó neki. Remélem, te tudod, hogy ez egyáltalán nem igaz. Le kell szokni arról, hogy állandóan mások véleménye szerint élsz, hogy Marionett-bábuként létezel, akit akkor és úgy mozgatnak, ahogyan akarnak.

Meghallgathatod mások véleményét és tanácsát, de ne használd azt első számú útmutatóként. A komfortzónádból mások tanácsain keresztül egészen biztosan nem vezet ki az út.

4. Dolgozz, vagy ne dolgozz – bűntudat nélkül

Mondj igent a munkára, ha igent akarsz, vagy mondj rá nemet, ha nem akarod túlvállalni magadat. 50 felett már tényleg elengedhetetlen, hogy elsősorban magunkért hozzuk meg a döntéseinket.

Dolgozhatsz keményen, ha így valósítod meg az álmodat, új karrierútra léphetsz, ha úgy érzed, ez az, amire szükséged van. Ezzel párhuzamosan viszont a mókuskerékből is kiléphetsz, felhagyhatsz a munkamániával. A komfortzónából kivezető úton meg kell tanulni nemet és igent is mondani.

5. Ne csinálj hotelt a házadból!

Ne érezz bűntudatot amiatt, hogy nem látsz akárkit akármikor szívesen! Nem kell a saját otthonodat mindenkinek felajánlanod, akkor sem, ha átutazóban vannak, és akkor sem, ha épp nincs hol lakniuk. Persze az észszerűség határain belül illik segíteni, de ismerd fel, hol húzódik az a határvonal. Ne szolgáltasd ki magadat másoknak, légy a magad és a döntéseid ura! A komfortzónádból nem úgy léphetsz ki, hogy mások akarata szerint élsz.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Miért fontos az önfejlesztés 50 felett is?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>