Ezek a mindfulness gyakorlatok segítenek, hogy boldogabb legyél

A mindfulness gyakorlatok segítenek, hogy boldogabb életed lehessen

Ha jobban belegondolunk, mindannyiunk élete sokkal egyszerűbb is lehetne. A sok stresszelés, aggodalom helyett élvezhetnénk azokat a szépségeket, amik körülvesznek minket. Nagyon könnyű azonban azt mondani, hogy “ne stresszelj annyit” – mintha belénk lenne kódolva az állandó tépelődés. Tudatossággal sokat tehetsz azonban a stressz ellen, ebben segítenek a mindfulness gyakorlatok.

Problémáink jelentős részét mi “okozzuk” azzal, hogy túlgondoljuk a dolgokat, túlzottan aggódunk, felnagyítjuk a stresszes szituációkat. Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden stresszforrást mi okozunk magunknak. De Te is biztosan voltál már úgy, hogy éppen elértél egy buszt, mégis azon gondolkoztál, hogy mi lett volna, ha lekésed. Vagy hogy egy szeretted nem vette fel elsőre a telefont, és máris azon kaptad magad, hogy aggódsz, vajon jól van-e.

Mit jelent a mindfulness?

A mindfulness egy olyan állapot, amiben teljes mértékben tudatában vagy mindannak, ami körülötted történik. Ez egy olyan tudatosság (éber figyelem), amikor szándékosan fókuszálod a figyelmed és a jelenben vagy.

Az emberi agy ugyanis hihetetlenül aktív, pillanatokon belül képes váltani a gondolatok között, ezzel azt okozva, hogy mindent túlgondolunk és egyszerre rengeteg különböző dolgon agyalunk. Jártál már úgy, hogy azon gondolkoztál, vajon kihúztad-e a vasalót? Mialatt ugyanis a megszokott tevékenységet végezted, annyi minden járt a fejedben, hogy átkapcsoltál robotpilótára és a jelenre egyáltalán nem is figyeltél. Ezen segít a mindfulness, amivel egyúttal életed is könnyebbé, kevésbé stresszessé teheted.

Miért lesz ez jó neked?

ad

Számos kutatás támasztotta alá, hogy a mindfulness gyakorlatok végzése, a tudatosság bevezetése az életedbe, hatékonyan csökkenti a stresszt. Emellett azzal, hogy tudatosan arra fókuszálsz, amit csinálsz, javíthatod a koncentrációs képességed, ezzel a teljesítményed is. A túlgondolkodást legyőzve a problémamegoldó képességed is fejlődni fog, te pedig sokkal kevésbé fogsz felesleges dolgokon aggódni. Ugye, milyen jól hangzik?

Hogyan működnek a mindfulness gyakorlatok?

Mára a multitasking teljesen általános lett a munkahelyen, de még otthon is. Egyszerre akarunk foglalkozni mindennel, állandó rohanásban vagyunk. A mindfulness gyakorlatok abban segítenek, hogy lelassítsd magad, a mostra koncentrálj. Ennél fogva nagyon hatásosak a stressz kezelése terén is. Mit tegyél ehhez?

Adj meg egy célt a napodnak! Reggel, még mielőtt kikelsz az ágyból, gondold át, mit szeretnél aznap elérni, mi legyen aznap a prioritás. Lehet az bármi: produktív leszel, mosolyogni fogsz, nem húzod fel magad semmin, stb. Ezek után egész nap tartsd fejben ezt a célt, és végezd úgy a napi tevékenységed, hogy el tudd érni.

Sétálj egyet! Mikor voltál utoljára úgy sétálni, hogy közben csak a természetet élvezted? Felejtsd el közben a tennivalókat, a határidőket, csak csodáld a fákat, a madarak csicsergését, érezd a friss levegőt. Egészen másként fogsz hazaérni a sétából, mint általában.

Figyeld meg a légzésed! Nem hiába mondják az ideges embereknek, hogy vegyenek egy nagy levegőt. A légzésed kontrollálásával önmagad is megnyugtathatod. Tudatos, nyugodt légzéssel a legstresszesebb helyzetben is azt a jelet küldheted az agyadnak, hogy nyugodt vagy, így a stressz fizikai tüneteit is csökkentheted.

Add át a terepet az érzékeidnek! Csak csukd be a szemed és fókuszálj arra, amit érzel. Milyen illat terjeng a szobában? Milyen a ruhád érzése a bőrödön? Milyen hangokat hallasz? Zárj ki minden zavaró gondolatot, és csak figyeld meg a környezeted az érzékszerveiden keresztül.

Csinálj szüneteket a feladataidban! Főként bonyolult, stresszes feladatok során hasznos, ha néha félreteszed őket egy rövid időre. Foglalkozz egy kicsit mással, akár állj fel és mozogj pár percet. Figyeld meg, hogy amikor visszatérsz a feladatodhoz, kitisztult fejjel sokkal jobban fog menni. Lehet, hogy észreveszel olyan hibákat, amik egyébként soha nem tűntek volna fel, de az is lehetséges, hogy egészen új megoldások jutnak eszedbe.

Így vesd be a tudatosságot a stressz ellen!

Az eredeti cikk forrása: WomenWorking

Kiemelt kép forrása:People photo created by jcomp – www.freepik.com