Mindent a kúpfogaskerékről

Kúpfogaskerék

Hajtáselem ismertető

fogaskerék egy tengellyel rendelkező hajtáselem, kerülete mentén fogakkal. Feladata, hogy egy tengelyről a másikra, forgatónyomatékot vigyen át, úgy hogy a tengelyen lévő fogaskerekek foguk mentén csatlakoztatva vannak egymáshoz. Ennek köszönhetően képesek befolyásolni: az irányát,  a szögsebességét, a nyomatékot, illetve mozgásának jellegét (pl. forgóról haladó mozgásra). Egymáshoz szorított, fogazás nélküli kerekek is képesek súrlódás segítségével nyomatékot átvinni (dörzshajtás), azonban terhelés fellépésének esetén megcsúszhatnak, ezért könnyebben kopnak és melegedhetnek. A fogaskerekek csúszásmentesen tudják ugyanezt a feladatot megoldani nagyságrendekkel nagyobb nyomatékok esetében is, ezért sorolják a kényszerhajtások közé.
Egy fogaskerék másik ugyanolyan fogazású alkatrészhez csatlakozik, ez lehet fogasléc, fogaskoszorú stb., mégis leggyakrabban ez egy másik fogaskerék. Ebben az esetben az egyik fogaskerék elfordulása a másik fogaskerék elfordulását is jelenti, a két alkatrész között kényszerkapcsolat van. Ilyen módon a forgómozgás átvihető egyik tengelyről egy másikra. Ha a két kapcsolódó fogaskerék eltérő átmérővel (fogszámmal) rendelkezik, akkor fordulatszámuk fogszámukkal fordítottan arányos, a tengelyeken keletkező nyomaték pedig a fogszámokkal egyenesen arányos lesz.

  • Kúpfogaskerék: csonka kúp alakú kerék, melynek fogai a kúp palástján vannak. A két fogaskerék tengelye egymásra merőleges. A fogak vastagsága a kúp csúcspontjától távolodva nő.

A kúpfogaskerekek léteznek egyenes fogazásúban és ferde fogazásúban egyaránt. Általában acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, ritkább esetekben létezik műanyag is. A kúpfogaskerekeket párban szokás cserélni, nem javasolt két eltérő anyagú vagy anyagminőségű fogaskerék együtt történő használata.

A kúpfogaskerekek általában előfúrt kivitelűek, megmunkálást igényelnek. Tengelyre történő szerelése esztergálás után, a megfelelő reteszpálya kialakítása után lehetséges. A kúpfogaskerekek általában többféle modul számmal és számos áttétel párban elérhetőek ipari és mezőgazdasági felhasználásra.