Minden repülőtér egyformán manipulál. De hogyan?

A repülőtér manipulál, még ha nem is veszed észre
A repülőtér manipulál, még ha nem is veszed észre

A fapados légitársaságok elterjedésével többé nem luxus a repülés. Valószínű már mi is tervezzük az idei nyaralásunkat, aminek első állomása nem más, mint a repülőtér. Azonban tisztában vagyunk vele, hogyan épülnek fel ezek a gigantikus várótermek?

Hogyan segítik, hogy odataláljunk a kapunkhoz, hogy pihenhessünk a felszállás előtti várakozáskor? És mindeközben még egy kis pénzt is költsünk? Most megismertetünk téged egy átlagos, repülőtér manipulációs technikáival!

Jelzőtáblák

Egy repülőtér minőségének első számú jellemzője a könnyű navigálás. A repülőtér tervezői biztosra mennek, hogy ne tévedhess el, a jelzőtáblák a legmegfelelőbb helyekre legyenek felszerelve. Emellett a jelzőtáblák mérete és színe is kritérium tárgya. A legtöbb repülőtér ugyanazokat a betűtípusokat, méretet és színeket használja, hiszen ezeket látni bizonyítottan a legmesszebbről.

Természetes fény

Minél újabb egy repülőtér, annál több ablakot fogsz benne találni, még a boltokban is. A kifutópályára néző falakat üvegből építik, a boltokat pedig igyekeznek ezen az oldalon elhelyezni. Ennek oka, hogy így több természetes fényt kapnak, az utasok pedig jobban kedvelik a világos helyeket, mint a mesterségesen, lámpákkal kivilágított, sötét tereket. Tehát szívesebben tartózkodnak a boltban, nagyobb eséllyel vásárolnak.

A helyi művészetet is bemutatják

Amikor egy repülőtér közepén különböző szobrokat fedezel fel, egy nagyon is tudatos döntés végeredményét látod. A művészeti alkotások, különböző szobrok ugyanis kitűnő navigációs pontként működnek. Azonban nem csak találkozóhelyként, hanem a helyi kultúra hírnökeként is tekinthetünk rájuk. Hiszen hogyan reklámozhatná jobban egy ország a művészetét, mint első benyomásként a repülőtér folyosóira megérkezve?

A kényelem illúziója

A legtöbb repülőtér padlózata linóleummal vagy egyéb kemény felülettel van lerakva. Ugyanakkor a kapuhoz vezető váróterem gyakran padlószőnyeggel terített. Ennek oka, hogy a tervezők szeretnék elérni, hogy kényelmesen érezd magad, akárcsak a nappalidban lennél. A boldog, kipihent utazók ugyanis akár tíz százalékkal is többet költhetnek a Duty Free boltokban. Ezen felbuzdulva egyre több szolgáltatás jelenik meg az utasok kényelméért. Jóga terem, spa, sőt még repülőtéri terápiás kutyák is segítik az ellazulást, azaz a vásárlást.

A tartózkodási idő aranyat ér

Minél több időt töltesz a repülőtér várótermeiben, annál nagyobb eséllyel döntesz úgy, hogy veszel is valamit. Éppen ezért a repülőtér mérnökök igyekeznek felgyorsítani a bejutási időt. Automatákat állítanak fel, melyekkel személyzet segítsége nélkül végezheted el a becsekkolást, sőt, a csomagodat is te magad adhatod fel. Így hamarabb végezhetsz a biztonsági vizsgálaton is, és korábban megérkezel a boltokkal szegélyezett váróba. És természetesen több időd marad a vásárlásra.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Te is nehezen viseled a hosszú repülés unalmas óráit?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>