Milyen okok vezethetnek váláshoz?

A válás 50 felett is utolérhet
A válás 50 felett is utolérhet

Ma már nem ritkák a válások, a házasság intézménye közel sem olyan szent, mint egykor volt. Számtalan oka lehet egy válásnak, ebben a szeszélyes világban már a legapróbb nézeteltérés is elég hozzá. A válás 50 felett sokunkat érint, összeszedtük a leggyakoribb válóokokat.

Eltérő jövőkép

Nem árt az esküvő előtt megbizonyosodni róla, hogy terveitek keresztezik-e egymást. Sajnos sokan ugranak bele egy kapcsolatba a kezdeti szenvedély miatt, a tervezési szakaszról viszont teljesen megfeledkeznek.

Eltérő elvárások

Ha nem ismeri elég jól egymást a házasodni készülő pár, előfordulhat, hogy olyan csontvázak hullanak ki a szekrényből, melyekre a legmerészebb álmaikban sem gondoltak volna. Mindenképpen meztelenre kell vetkőzni az esküvő előtt – minden tekintetben. Nem maradhatnak titkok sem az exek, sem pedig az anyagi helyzet kapcsán, hiszen ezek később szétbombázhatnak akár egy egész házasságot is.

Kommunikációs problémák

Nincs fontosabb eszköz a kommunikációnál, segítségével gyakorlatilag akármi megoldható, helyrehozható. Bizonyára hallottátok már a mondást: néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Nincs ez másként egy házasságban sem, a partnereitek nem fognak olvasni a gondolataitokban, hacsak nem hangosítjátok ki azokat.

Anyagiak

ad

Bizony, a mocskos anyagiak is az elsők között szerepelnek a válóokok listáján. Nem biztos, hogy a házastársaknak ugyanannyira fontos a takarékoskodás és az anyagi biztonság, ahogyan a költési szokásaik sem biztos, hogy egyeznek. Márpedig a pénz sajnos rengeteg nézeteltérést szülhet.

Bizalmi problémák

Ha egy kapcsolatban a felek már nem egymás vállán keresik a vigaszt, könnyen az érzelmi megcsalás zátonyára futhatnak. Egy házasságban elengedhetetlenül fontos, hogy egymás lelki támaszai is legyetek, ennek a köteléknek a hiánya könnyen válóokká avanzsálhat.

Függőségek

Igen, sajnos a káros szenvedélyek gyakran húzzák meg a ravaszt, és találják telibe a házasságokat. A probléma csak úgy oldható meg, ha gyökerestül szüntetitek meg azt. Meg kell találni a függés okát és kitartóan, közös erővel legyőzni azt.

Gyerekek

A gyerekek sajnos gyakran válóokok, persze valójában egyáltalán nem ők a hibásak, sokkal inkább a neveltetésükkel kapcsolatos nézeteltérések. A kommunikáció itt is segíthet, a gyerekek feje fölött kialakuló konfliktusokat azonnal és hatásosan kell rendezni. A válás 50 felett is gyakran épp ehhez hasonló kommunikációs hibák miatt következik be.

Tisztelet hiánya

Sok-sok év után könnyen odaveszik a tisztelet, ám ezt semmiképp sem szabadna hagyni. Évtizedek után is ki kell mutatni, hogy megbecsülitek és tisztelitek egymást, oda kell figyelnetek a szavaitokra és a bánásmódotokra. Gyakori válóok a tisztelet fatális hiánya, de szerencsére ez ellen is lehet tenni.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Házasság, válás, házasság – ugyanazzal az emberrel?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>