Milyen az ideális túracipő?

A jó túracipő minden fontos szempontnak megfelel
A jó túracipő minden fontos szempontnak megfelel

Nos, a válasz az, hogy mindenkinek más. A megfelelő túracipő kiválasztásához több paramétert számításba kell vennünk, hiszen nem mindegy, hogy milyen hosszú túrákon, milyen terepen és időjárási körülmények között szeretnénk használni. Az egyre bővülő kínálat pedig csak még tovább nehezíti a dolgunkat. 

Mielőtt meghoznád a döntést, jobb tisztában lenni a különböző túracipő típusokkal. Ehhez adunk most egy kis útmutatót, nézzük a három alaptípust!

1. Túracipő

A hagyományos túracipő leginkább egy nehezebb terepre való futócipőhöz hasonlítható. Jellemzően könnyű és hajlékony talppal rendelkezik. Egy-két napos túrákra ajánlott, amikor nem kell nagyobb súlyt cipelned magaddal. Ha extrém időjárási körülményekre számítasz, ne erre essen a választásod, azonban meleg, száraz időben kitűnően használható. A legnépszerűbb és bevált túracipő márkák a Salomon, Woodland és a Weinbrenner rövid szárú szériája.

2. Túrabakancs

A túracipő nagy testvére, strapabíróbb változata. Merevebb szerkezet jellemző rá, ami az egész lábfejnek és a bokának is megtámasztást nyújt. Ezáltal védi az izmokat és az ízületeket még durva és csúszós terepen is. Ideális partner hosszú túrákra, nagyobb súly cipeléséhez. Mérsékelten vízálló tulajdonságának köszönhetően havas, esős időben is megállja a helyét. Általában bőrből és speciális szintetikus anyagokból, Gore-texből (GTX) vagy Nova dryból készül. Kicsit több idő kell, mire teljesen hozzászokik a lábunk, de egy Forclaz 500, Forclaz 600 vagy Kingcamp típusú túrabakancs mindenképpen jó választás.

3. Felfedező csizma

A felfedező csizma a túracipő legmagasabb fokozata. Igazi kalandoroknak készült, akik hosszú és nehéz terepekre vállalkoznak. A talpuk vastagabb és ellenállóbb, szövetük robusztusabb. Érdemes a Salomon, Merrell, Scarpa és a Forclaz kínálatából választani, ha igazi hegymászó túrára vállalkozunk.

Mit tarts észben a túracipő megvásárlásakor?

  • Válaszd a megfelelő típusú túracipőt! Vedd hozzá figyelembe a túra tényezőit, úgymint az időtartam és az út minősége. Száraz, meleg terepre a rövid szárú túracipő, hideg, keményebb körülményekhez pedig túrabakancs dukál!
  • Légy körültekintő az anyagok minőségével kapcsolatban! Figyelj oda, hogy a túracipő vízálló, de jól lélegző szövetből készüljön, úgymint a Gore-Tex vagy a Nova dry. A talpak csúszásgátló képességéről se feledkezz el meggyőződni!
  • Mindig próbáld fel őket vásárlás előtt! Elkelhet egy számmal nagyobb méret, ha hidegebb terepen, vastag zoknikkal hordod majd. Így akár a vízhólyagokat is elkerülheted.
  • Ha megvan a tökéletes túracipő, hordd legalább egy hétig, hogy betörd még a nagy kirándulás előtt!

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>