Milyen az ideális öltöny 50 fölött?

Az ideális öltöny 50 fölött

A megjelenésükre sokat adó férfiak kortól függetlenül igyekeznek divatosak és stílusosak lenni. Arra azonban nem árt figyelni, hogy az érett férfiak divatja erősen eltér a harmincasoknak ajánlott ruhadaraboktól. Lássuk, milyen az ideális öltöny 50 éves kor felett!

Az öltöny, mint státusszimbólum

Legyen szó üzleti ebédről, tárgyalásról, vagy éppen egy kellemes randevúról, az első benyomás fontosságát nem szabad alábecsülni. Amikor öltönyt választasz egy adott eseményre, azzal tiszteletedet fejezed ki az alkalom és a résztvevők iránt, illetve az öltöny státusszimbólum volta miatt, a társadalomban elfoglalt előkelő helyedet hangsúlyozod. Az az ember, aki sokat ad magára, akkor sem jelenik meg nyilvánosan hanyag, az alkalomhoz nem illő öltözékben, ha megengedőbb a dress-code.

Az érett férfiak számára a legelőnyösebb alkalmi ruházat a letisztult, elegáns, klasszikus, nem hivalkodó öltöny. A kiválasztott öltönynek mindig meg kell felelnie az évszaknak és az életkornak, illetve a súlynak és testalkatnak egyaránt.

Az összhang elengedhetetlen

„A stílus maga az ember.” – mondjuk sokszor, ám az 50 év feletti férfiak esetében a legnehezebb feladat az életkornak megfelelő ruhatár kialakítása. Lényeges, hogy igyekezz mindig következetesen ragaszkodni az általad kiválasztott stílushoz! Ez a szempont fontosabb, mint a divatirányzatok követése. Ehhez gondosan ki kell választanod a ruhásszekrényed elemeit.

Az 50 év felettiek esetében a megjelenéssel kapcsolatos kulcsszó a visszafogottság lehet. Érdemes előnyben részesítened a mintázat nélküli sima pólókat, a klasszikus cipőket, a hosszú (eső)kabátokat, és – amennyiben megteheted – a minőségi és stílusos kiegészítőket. Inkább sorakozzon kevesebb, de igazán jó minőségű ruha és cipő a szekrényedben, mint feleslegesen sok gyorsan elhasználódó, silány darab. Így nem csupán elegánsabbnak fogsz tűnni, de környezettudatosabb is leszel. Ne kombináld a drága és az olcsó ruhadarabokat, kiegészítőket, mert ez a kontraszt azonnal szemet fog szúrni. Mindennek, amit egy férfi visel, érdemes ugyanabból az árkategóriából származnia. Ezen felül 50 év felett nem célszerű több ellentétes stílust (például az elegáns munkahelyi viseletet a sportossal) kombinálni egy szetten belül.

Milyen színeket érdemes előnyben részesítened?

Mindig az alkalom határozza meg, hogy milyen színű öltönyt érdemes viselned. A fekete öltönyt a legformálisabb alkalmakra ajánljuk, elegáns gálákra, az Operába, különböző ceremóniákra, vacsorákra. Ugyanakkor egy üzleti megbeszélésen vagy színházban már túl formálisan hathat, ezekre inkább a sötétkék vagy a szürke színeket részesítsd előnyben.
Válassz természetes és nyugodt, semmiképpen sem rikító színeket. Öltönyök esetében érdemes vagy sötét vagy világos egyszínű öltönyt viselned. Az ötven éven felüliek számára előnyösek a világosszürke, a barna, a sötétzöld és a kék különböző árnyalatai. Amennyiben mégis szeretnéd feldobni, egyedibbé és bohókásabbá teheted a klasszikus öltözeted, válassz élénk színű cipőt, manapság divatos színes mintás zoknival vagy nyakkendővel, amelyekkel megtörheted az egyszínű öltöny egyhangúságát. Arra azonban mindig ügyelj, hogy a kiegészítők színei harmonizáljanak.

Milyen az ideális öltöny 50 fölött?

50 év fölött az elegancia mellett a kényelem is fontos szempont. Az öltöny kiválasztásánál ügyelj arra, hogy a megfelelő fazont és méretet válaszd. Ne vegyél fel olyan zakót, ami a válladon vagy a fenékrésznél túlzottan feszül, de ne is legyen túl bő. Fontos, hogy a nadrág szára ne érintse a földet, de álló helyzetben takarja a bokákat. Az ing ujja mindig picivel tovább érjen az öltöny ujjánál. Ebből a kritériumból fakad, hogy soha nem szabad zakó alá rövidujjú inget venni, sem a zakó ujját feltűrni. Még a buli hevében sem illik a zakó gallérját felhajtva hordani vagy a zakó alsó gombját begombolni, ez csupán a felső gombok esetében megengedett.

Az ideális öltöny 50 fölött követi a test vonalát, elegáns, ugyanakkor kényelmes. Visszafogott és stílusában tökéletesen illik viselőjéhez. A tökéletes öltöny kiválasztása nem egyszerű feladat, elengedhetetlen hozzá a reális testkép, hiszen ennek leginkább az előnyös öltöny fazonjának megtalálásában van fontos szerepe. A hosszabb zakókat különösen az elegáns alkalmakra érdemes tartogatni, a lazább alkalmakra pedig mehetnek a rövidebb darabok.

Az öltöny kiválasztásának legfontosabb szabálya az, hogy lehetőség szerint rejtse el a hibákat a viselője alakjában, és irányítsa a figyelmet az előnyös testrészekre.
Milyen fazont válassz?

Az extra slim-től kezdve, a slim fiten és a regular fiten keresztül, egészen a comfort fitig válogathatnak az urak, így minden testalkathoz megtalálhatod a tökéletes fazont. 50 év felett a férfiak jelentős része kisebb-nagyobb pocakkal rendelkezik. Számukra a legjobb választás a regular fit, vagy a comfort fit öltönyfazonok valamelyike lehet, amelyek kis mértékben, vagy egyáltalán nem karcsúsítottak, így kényelmes viseletet biztosítanak.

Regular fit

A regular fit fazon nadrágjának szára egyenes fazonú, ezáltal álláskor és üléskor egyaránt kényelmes. Talán ez a legelterjedtebb és legelőnyösebb öltönyfazon az 50 feletti férfiakon, hiszen míg a zakó hosszúsága és a vállak szélessége átlagos, a zakó enyhén karcsúsított, így akár testesebb férfiakon is jól mutat. Tekintettel arra, hogy ez a fazon rendkívül kedvelt a fiatalabb és az idősebb korosztály köreiben egyaránt, igen nagy méretválasztékban lehet kapni, ezért érdemes odafigyelned, hogy biztosan a jó méretet válaszd. Ebben az üzletben dolgozó szakemberek minden bizonnyal szívesen segítenek.

Comfort fit

Amennyiben a regular fitnél nagyobb konfekcióméretre van szükséged, a comfort fit fazon lesz a megfelelő választás, amelynek mind a nadrág, mind a zakó részének a szabása bővülő, ezáltal egész nap kényelmes viseletet biztosít.

Ha a túlsúlyod miatt a fenti két opció közül egyik sem nyeri el a tetszésedet, akkor érdemes megfontolnod a varratást.

Slim fit

Sportos, vékony és átlagos testalkatú férfiaknak ajánljuk az extra slim fit és a slim fit fazonokat.

● Az extra slim fit – tekintettel az extrán szűk derékvonalra és vállszabásra – elsősorban a hosszú végtagokkal rendelkező, szikárabb, vékonyabb alkatú férfiaknak ideális. Ennél a fazonnál a zakó hosszúsága rövidített, a nadrágszárak is szűkebben szabottak, illetve a derékmagasság is jóval alacsonyabb a megszokottnál.

● A slim fit fazon pedig az átlagos testalkatú férfiak körében igen kedvelt, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy az öltöny viselőjének problémásabb testrészeiről az előnyösebb területekre irányítsa a figyelmet, ezáltal tökéletes férfialakot láttatva. Ez a fazon mindenhol tökéletesen követi a test vonalát anélkül, hogy bárhol túlfeszülne az anyag. Mind a nadrág szára, mind a zakó szűkebben szabott, de nem tapadhat a lábszárakra, illetve nem feszülhet teljesen a felsőtestre. Éppen ezért a slim fit öltönyt felpróbálva nem szabad feszülést érezned, mert az azt jelentheti, hogy egy nagyobb méretre van szükséged.

Amennyiben azzal sem vagy elégedett, minden bizonnyal egy más fazonú darabot érdemes választanod, hiszen a slim fit öltönyök alapvető célja a magabiztos megjelenés.

Az elegancia nem kor kérdése, 50 felett is ugyanaz az aranyszabály, mint bármely más életszakaszban; ne ess túlzásokba, legyél kifinomult, és ismerd pontosan, mi áll jól neked!