Mikró feketelista: ezeket még a mikró közelébe se tedd!

A mikró nem alkalmas arra, hogy műanyag edényben ételt melegítsünk benne
A mikró nem alkalmas arra, hogy műanyag edényben ételt melegítsünk benne

A mikró, azaz a mikrohullámú sütő egyike azoknak a találmányoknak, amelyek könnyebbé teszik az életünket. Csak bedobjuk a tegnapi vacsora maradékát, és kész is a mai ebéd. Pofon egyszerű, mégis megvan a maga hátulütője. Hiszen nem egy anyag és tárgy lapul konyhánkban, amiket jobb, ha még csak a mikró közelébe sem teszünk. És hogy melyek ezek? Olvasd el listánkat, és ments meg egy mikrohullámú sütőt!

Papírzacskó

A mikró hője felszabadítja a papírzacskóban található mérgező anyagokat, sőt, még lángra is lobbanthatja a papírzacskót.

Fémek

Semmiféle fém ne kerüljön a mikró közelébe! Se fém edény, se evőeszköz ne legyen a tányéron felejtve! A fémmel díszített tányérokra is légy figyelemmel! Hacsak nem akarsz tűzijátékot és lángokban álló mikrohullámú sütőt látni.

Egyszer használatos műanyagok

Az egyszer használatos műanyagok, mint a joghurtos vagy margarinos doboz sem a mikróban uralkodó körülményekre lettek tervezve. Könnyen elolvadnak, és mérgező anyagokat engedhetnek ki magukból.

Tojás

Igaz, hogy a mikró fél perc alatt megsüti a tojást, de számolj vele, hogy utána pucolhatod le mindenhonnan. Ugyanis még mielőtt elérnéd a tökéletes állagot, egyszerűen felrobban. Ennek elkerülésére két lehetőséged van: vagy maradsz a hagyományos serpenyőben sült tojásnál, vagy egyszerűen lefeded a tojást egy tányérral. Így az visszafogja a robbanást és megkímél a takarítástól.

Szőlő

Nem mintha bárki is vágyna forró szőlőre, és ez így is van rendjén. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a szőlő felrobbanjon vagy lángra gyúljon a mikró melegétől.

Alumínium

Egy kis matekkal kiszámolhatjuk, mire számíthatunk, ha alumínium kerül a mikróba. Tehát, ha fémeknek tilos, és az alumínium is fém, jön a tűzijáték. Ha nem szeretnél új mikróra költeni, még csak lefedésre se használj alumíniumot a mikrohullámú sütőben!

Műanyag ételhordók

Kevés az olyan műanyag, ami kibírja a mikró által létrehozott körülményeket. Ha mégis, akkor azt az alján lévő kis jelzésről tudhatjuk meg. Azonban ezeknek az edényeknek sem végtelen a tűrőképessége. Sose melegítsük őket túl sokáig, és óvatosan vegyük ki őket a mikróból, hiszen könnyen felmelegednek, és égési sérüléseket okozhatnak!

Erős paprika

Először is, felrobbanhat. Másodszor, ha egyben is marad, vegyi anyagok szabadulnak fel belőle. Tehát amikor kinyitod a mikró ajtaját, csípős füst csaphat arcon, ami a szemeidet is irritálhatja.

Semmi

Sose járjon a mikró üresen! Amennyiben nincs, ami elnyelje a hullámokat, könnyen lángra lobbanhat a mikró, és könnyes búcsút vehetünk tőle.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A mosogatógép is mosásra szorul, így lesz teljesen tiszta

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>