Mikor is van karácsony?

A karácsony időpontja vallásoktól függően eltérhet
A karácsony időpontja vallásoktól függően eltérhet

Értetlenül csóválhatjuk fejünket a kérdés hallatán, pedig a válasz korántsem olyan egyértelmű. Mivel a karácsony a világ különböző részein más-más tradíciókat követ, maga az időpont, sőt még az ünnep hossza is eltérő lehet. 

Mikorra esik?

Bár szinte minden nép naptárában december 25-e a karácsony valódi időpontja, mégis akad kivétel. Egyes egyházak – például az ortodox – a miénktől eltérő időszámításban gondolkodnak. Oroszország, Szerbia, Jeruzsálem, de még Ukrajna és Etiópia is a nálunk megszokott gregorián helyett a Julianus naptárat használja. Eszerint pedig a karácsony január 7-ére esik.

Advent: a felkészülés időszaka

Az advent a karácsonyra való felkészülés időszaka. A római katolikus hagyományok szerint advent a karácsony napját megelőző négy vasárnapot foglalja magába. Az ortodox és egyes keleti katolikus egyházak azonban ebben is eltérnek. Náluk az advent negyven nappal előzi meg a karácsonyt, tehát minden év november 28-án kezdődik.

Kultúrától és vallástól függően sokan az adventi időszak alatt is böjtöt tartanak. Ami nem is tűnik olyan rossz ötletnek, ha a karácsony közben felcsúszott kilókra gondolunk.

Vízkereszt: a tizenkét napos ünnep vége

Hagyományosan a karácsony tizenkét napig tartott, egészen január 5. estéjéig. Január 6-án pedig már egy másik ünnep vette át a főszerepet, méghozzá a vízkereszt.

Két fontos eseményre is emlékezik a katolikus egyház ezen a napon. Ekkor érkeztek meg a Napkeleti bölcsek a kis Jézushoz, és erre a napra esett Jézus megkeresztelkedése is.

Mivel vízkereszt hivatalosan is a karácsony végét jelenti, sokan ilyenkor válnak meg karácsonyfájuktól és a többi ünnepi dekorációtól.

Gyertyaszentelő: a ráadás

Jó hírünk van azoknak, akik szeretnék tovább halogatni a karácsonyi hangulatot. Egyesek szerint a karácsony 40 napig tart, és február másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fejeződik be. Ezen a napon vitte el Szűz Mária és Szent József a kis Jézust egy jeruzsálemi templomba, hogy megköszönjék istennek a gyermeket.

A gyertyaszentelő nap – nevéből adódóan – nem meglepő hagyományt is tartogat. Minden évben ilyenkor szentelik meg a gyertyákat, amiket aztán az imádkozás mellé gyújtanak egész évben.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>