Mik lehetnek a lelki fájdalom testi jelei?

Mik lehetnek a lelki fájdalom testi jelei?

Az elmúlt időszakban gyakran fáj valamid vagy tapasztalsz kellemetlen tüneteket, pedig korábban egyáltalán nem volt jellemző? Ne gondolj rögtön ijesztő betegségekre, sok esetben lehet, hogy a lelki fájdalom testi jeleit tapasztalod. Milyen tünetek utalhatnak erre és mit tehetsz ellene? Olvass tovább, elmondjuk!

Ezek lehetnek a lelki fájdalom testi jelei

Hasi görcsök

Ezen biztosan meg sem lepődsz, a stressz érzését is általában hasi panaszokhoz kötik. A hasi görcsök bizony gyakran vezethetőek vissza lelki okokra.

Gyakori megfázás

Nincs ember, aki ne tapasztalná a megfázás tüneteit – főként a hideg évszakban. De ha korábban nem voltál hajlamos a betegségre, az elmúlt időszakban pedig szinte rendszeres látogató lett nálad a megfázás, érdemes elgondolkodnod azon, hogy miért gyengült le hirtelen az immunrendszered.

Alvászavarok

A stresszes életmód, állandó agyalás és aggodalom sokaknál okoz alvási nehézségeket. Nehezen alszol el, éjjelente gyakran felkelsz? Ahelyett, hogy rögtön alvást segítő gyógyszerért nyúlnál, nézz a tünetek mögé!

Fejfájás, migrén

A fejfájás önmagában is kellemetlen, bosszantó dolog, ám a migrénnél rosszabbat szinte el sem tudunk képzelni. A fejfájást gyakran kapcsolják össze a fáradtsággal, stresszel, könnyedén beláthatod tehát, hogy ezek is lehetnek a lelki fájdalom testi jelei.

Hát-és deréktáji fájdalmak

A vállakban, nyaki részen és deréktájon jelentkező fájdalmak gyakran lehetnek a túlzott stressz, a felhalmozódott problémák jelei. Nem is régen írtunk róla, hogy a hátfájás ellen miként tehetsz, olvasd el cikkünket a témában.

Aknék

Gondolnád, hogy a lelki gondok az arcodon is nyomot hagyhatnak? Ha korábban soha nem volt problémád a bőröddel, most mégis rendre aknék jelennek meg arcodon, jogos lehet a felvetés, hogy a lelkedben kell keresned az okát.

Mit tehetsz ellenük?

Kézenfekvő módon meg kell keresned az okot, ami a tüneteket kiváltotta. Szorongsz mostanában, stresszesnek érzed magad? Ha a közelmúltban komoly problémákkal kellett szembenézned, több mint valószínű, hogy ezek jelentkeznek nálad ilyen formában.

Másrészről, ha nem tudod konkrétan beazonosítani, hogy mi lehet a gond, de valóban több stresszt tapasztalsz a mindennapokban, úgy itt kell keresned a forrást. Korábbi cikkünkben tippeket is találsz, hogy miként tehetsz ellene:

Kezdd az évet pozitívan – Győzedelmeskedj a lelki fájdalom tünetei felett!

Kiemelt kép forrása: People photo created by bearfotos – www.freepik.com