Mik a kollagén jótékony hatásai és mivel vigyázz, ha fogyasztod?

Mik a kollagén jótékony hatásai?

Mind szeretnénk megőrizni fiatalságunkat, amire 50 felett egyre nagyobb figyelmet kell fordítani. Az elmúlt években előtérbe kerültek a különböző kollagén tartalmú táplálékkiegészítők, melyeket a fiatalság csodaszerének tartanak. Mennyiben igaz ez, tényleg olyan sokban segíthetnek a kollagén jótékony hatásai?

Mi egyáltalán a kollagén és miért jó nekünk?

A kollagén egy természetes fehérje, melyet a szervezet termel. Lényegében úgy működik, mint egy ragasztó, ami egyben tartja a testünket. Javítja a bőr rugalmasságát és növeli a hidratáltságát, hozzájárul az izmok és szövetek regenerálódásához.

Szervezetünk kollagén termelése azonban a harmincas évek elején lassulni kezd. Emiatt idővel elkezdenek látszani az öregedés jelei, bőrünk elveszti a rugalmasságát és megjelennek az első ráncok. Ezért aztán a legtöbb ránctalanító krém egyik fő összetevője ez a fehérje. De nem csak az arcodon látszik a hiánya, az izmok rugalmassága és a mozgás könnyedsége is megsínyli a kollagén hiányát. A mozgás nehezebbé, akár fájdalmassá is válik, kevésbé leszel képes hosszú időn keresztül erőt kifejteni. A kollagén pótlásával nem csak izmaidat fiatalíthatod meg, de segítségével megelőzheted a csontritkulást és az ízületi problémák kialakulását.

A kollagén jótékony hatásai tehát nem csak szépséged, de egészséged szempontjából is nagyon fontosak. Ha eddig nem pótoltad valamilyen formában, érdemes elgondolkoznod rajta!

Mik lehetnek a kollagén mellékhatásai?

Alapvetően túlzottan nem kell aggódnod, hiszen miután a szervezet egyébként is termeli ezt a fehérjét, hozzá van szokva. Mégis előfordulhat, hogy a kollagénitalokra- vagy porokra rosszul reagálsz, egyeseknél allergiás reakciókat is kiválthatnak akár. Ennek az oka, hogy a különböző táplálékkiegészítők egyéb összetevőket is tartalmaznak, például tojást vagy kagylót. Mindig olvasd el figyelmesen a leírást, mielőtt megvásárolsz egy kollagénport- vagy italt!

Arra, hogy melyik a legjobb készítmény, amivel kiaknázhatod a kollagén jótékony hatásait, nem tudjuk a választ. A piacon rengeteg különböző táplálékkiegészítőt találsz már – tablettákat, porokat, italokat -, alaposan nézz körül, mielőtt választasz. Vannak továbbá természetes kollagénforrások is, amiket beiktathatsz étrendedbe, ilyenek például a halak, a szárnyasok, valamint a tejtermékek.