Miért vonzódunk egyesekhez, másokhoz viszont nem?

A vonzalom kialakulására is van magyarázat
A vonzalom kialakulására is van magyarázat

Ha párválasztásra kerül a sor, legtöbben pontosan tudjuk, kit és milyen kvalitásokkal keresünk. A sármos külső, az ambíciók és a humorérzék általában elől állnak a nők kívánságlistáin. Vannak azonban más befolyásoló tényezők is, melyek szerepet játszanak a párválasztásban. Vajon melyek ezek?

A szerelem ugyan misztikus, a vonzalom kérdése azonban annyira mégsem az. A tudománynak pontos válaszai vannak arra, hogy miért vonzódunk egyesekhez, míg másokhoz egyáltalán nem.

A közelség

A vonzalom egyik leggyakoribb kiváltó oka a közelség. Nagyot tévednek azok, akik azt hiszik, a vonzalom első látásra tör rá az emberre, és ha legelső alkalommal nem pattognak a szikrák, akkor már soha nem is fognak. Ha valakit nap mint nap látunk, része a hétköznapjainknak, ő idővel nagy eséllyel kiválthat belőlünk mélyebb érzéseket.

Az egészség

Kutatások igazolják, hogy olyanokhoz vonzódunk leginkább, akik egészségesnek tűnnek. Biológiailag igenis hat ránk, hogy valaki egészségesnek és termékenynek tűnik-e vagy sem. Az érett, heteroszexuális férfiak például nem véletlenül vonzódnak a fiatalabb nőkhöz, biológiai lelki szemükkel a termékenységet látják bennük.

Ki mit mond?

Hiába lázadunk ellene, bizony az is sokat számít a vonzalom kérdésében, hogy mit mondanak a körülöttünk levők. A család, a barátok és a média egyaránt meghatározó szereppel bír. Adunk mások véleményére és elhisszük, amit a környezetünk próbál sugallni nekünk. Egy idő után ugyanazon a szűrön át nézzük a kiszemeltjeinket, mint a minket körülvevők.

A személyiségjegyek

Azok, akik kedvesnek tűnnek, vonzóbbak. Egy 2007-es kutatásban a résztvevőket arra kérték, hogy fotók alapján döntsék el, kit találnak szimpatikusnak. A pozitív kisugárzású emberek fotói egyértelműen jobban szerepeltek a teszten.

A hormonok

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a nők vonzalmát nagyon is befolyásolja, hogy a ciklusuk mely időszakában járnak éppen. A különböző napokon ugyanazt az embert eltérően ítélhetik meg. A hormonok másként is szerepet játszanak a vonzalom kialakulásában, például a magas tesztoszteron szintű férfiak jobban vonzódnak a nőiesebb vonásokhoz, a kis állkapocshoz, a nagy szemekhez és a magasan ívelt szemöldökhöz.

Az ellentétek nem mindig nyerők

Az emberek 80 százaléka úgy hiszi, az ellentétek vonzzák egymást, de nagy esély van rá, hogy a hasonlóságokra ez inkább igaz. Egy teszt során kimutatták, hogy azokhoz vonzódunk inkább, akik a mieinkkel azonos értékrendet képviselnek.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Miért hűtlen egy nő és miért hűtlen egy férfi?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>