Miért volt szebb a hetvenes évek karácsonya?

Ajándékok bontogatása karácsony reggelén (forrás: metro.co.uk)
Ajándékok bontogatása karácsony reggelén (forrás: metro.co.uk)

Nosztalgiával tölt el minket, ha egy régi, például a hetvenes évek karácsonyáról készült kép kerül a kezünkbe. Mosolygunk a kínos pulóvereken és az akkoriban divatos dekoráción. De minden akkori tradíciónak megvan a maga szépsége. Megmutatjuk azt a tíz dolgot, ami miatt a hetvenes évek karácsonya mindörökké a kedvencünk marad. 

Tévé

Emlékezz csak vissza! Mindenkinek egy tévéje volt, három vagy négy csatornával. Ha lemaradtál a műsorodról, nem tudtad visszanézni, ezért sosem hagytad ki.

Filmek

Minden film, amit a tévében adtak, az újdonság erejével hatott, mert nagy valószínűséggel még nem láttad a moziban. Nem vetted ki a videótékából és még Netflix sem volt akkoriban.

A kis póni a legmenőbb játékok egyike volt (forrás: metro.co.uk)
A kis póni a legmenőbb játékok egyike volt (forrás: metro.co.uk)

A legmenőbb játék

Mind a kislányok, mind a kisfiúk legáhítottabb ajándéka volt az akkoriban legmenőbbnek számító játék, amit mindenhol láttak a reklámokban. Másra sem vágytak, csak hogy a csomagolás alatt megtalálják.

Zene

A karácsonyi listák első helyén álló szám tényleg egy karácsonyi dal volt, nem pedig valami nyálas pop feldolgozás, mint napjainkban.

Hetvenes évek karácsonya sült csirkével (forrás: metro.co.uk)
Hetvenes évek karácsonya sült csirkével (forrás: metro.co.uk)

Étel

Az ünnepeket sokan csak az étel miatt várták, hiszen a legtöbbeknél csak karácsonykor került különleges fogás az asztalra.

Ruhák

Ma is sokan hordunk tipikus csúnya karácsonyi pulóvereket, azonban ezek csak a hetvenes évek eredetijének másolatai.

Varázslat

Az egész ünnep hangulata merőben más volt akkoriban, ráadásul a hetvenes években többet is havazott.

Hetvenes évek karácsonya: így néztünk ki (metro.co.uk)
Hetvenes évek karácsonya: így néztünk ki (metro.co.uk)

Tradíciók

Manapság már mindenki másként képzeli el a karácsonyozást, de akkoriban a lehetőségek tárháza nem volt végtelen, ezért még inkább megadta az ünnep hangulatát.

Várakozás

A karácsonyi visszaszámlálás tényleg csak decemberben kezdődött, nem úgy, mint manapság, amikor már októbertől várjuk az ünnepet. Ez azt eredményezte, hogy mire eljött a karácsony ideje, még tényleg izgatott voltál.

Ilyen volt tehát a hetvenes évek karácsonya. Kicsit egyszerűbb, kicsit általánosabb, de így szerettük, és szeretjük még visszatekintve is.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>