Miért viselkedünk furcsán a liftben?

Viselkedés liftben: csak távolságtartással!
Viselkedés liftben: csak távolságtartással!

Észrevetted már, hogy az emberek furán viselkednek a liftekben? Nem baj, ha nem, valószínűleg én is csak unalomból, esetleg a meleg általi gutaütés hatására kezdtem el odafigyelni az emberek liftezési szokásaira. Pár napja monitorozom az emberek felvonóbeli mozgását, ezzel feldobva a monoton másodperceket. Meglepően vicces, amikor egy hétköznapi dologban próbáljuk meg meglátni a rendkívülit. Viselkedés liftben!

Hogyan helyezkedünk el a liftekben?

Megfigyeltem, hogy az emberek a lehető legtávolabb állnak egymástól a liftekben. Ha két ember száll be, ők általában a két sarkot foglalják be maguknak. Ha hárman vannak, ők is a lehető legnagyobb háromszöget igyekeznek megformálni. No, de az igazi móka akkor kezdődik, amikor a szétszóródás fizikai képtelenség, mert a lift teljesen megtelik.

Fura viselkedés liftben

Az emberek kínosan érzik magukat kis helyre összezárva. Igyekeznek ügyelni rá, hogy ne érjenek egymáshoz, hogy csomagjaikkal se nyomják össze a mellettük lévőket. Minél inkább összehúzzák magukat, hogy ne zavarják meg egymás privát szféráját. És ez a fura kényelmetlenkedés még annál is furább viselkedéshez vezet.

Kerüljük a szempontaktust

Észrevettem, hogy az emberek szinte sohasem néznek egymás szemébe a liftekben. Nem akarunk kapcsolatot teremteni vadidegenekkel, nagyon kellemetlenül érezzük magunkat, ha ez mégis megtörténik. Érdekes, a filmeken bezzeg jól mutat a liftes ismerkedés. A valóságban viszont inkább a liftajtót, a gombokat vagy a padlót bámuljuk.

A 21. századi liftezés

Szinte biztos, hogy találkozunk olyannal a liftben, aki a telefonját nyomkodja. Ennek oka talán, hogy a legkevésbé sem szeretünk unatkozni, még egy pár másodperces liftezés során sem. No, meg persze addig sem kell senki szemébe néznünk, amíg a képernyőt bámulhatjuk.

Mocorgunk!

Érdekes megfigyeléseim egyike, hogy ugyan igyekszünk minél inkább láthatatlannak tűnni, valamiért mégis össze-vissza mocorgunk liftezés közben. Gondolom, kellemetlenül érint minket, hogy többen is az auránkban állnak, és reflexből mozgással igyekszünk kompenzálni a kellemetlen érzést. Illegünk-billegünk, olykor aprókat toporgunk, vagy csak a fejünket forgatjuk. Nem viccelek, figyeld meg!

Liftezési etikett

Egyébként a liftezésnek van ám egy íratlan szabálya is, melyet észrevételeim szerint a legtöbben követnek is. Mondjuk azért állunk egymástól a lehető legtávolabb, mert nem illik megsérteni egymás privát szféráját, és ezt mind tudjuk is.

Na és azt tudtad például, hogy nem illik telefonálni a liftben, ha ott több ember is tartózkodik? Privát beszélgetéseinkhez semmi köze másoknak, ezért legtöbben ki is nyomjuk ilyenkor a telefont, vagy várunk pár másodpercet a kiszállásig, mire válaszolunk a hívásra.

Egyébként ismerőseinkkel se gyakran beszélgetünk a liftekben, ha idegenek is velünk utaznak. Egy pár négyzetméternyi helyen mindenki hall mindent, az illem pedig megkívánja, hogy ne erőszakoljuk rá mondandónkat a kívülállókra.

Mihályi Fruzsina

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>