Miért tesz jót a súlyzós edzés az egészségednek?

A súlyzós edzés hasznos
A súlyzós edzés hasznos

Nőként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a súlyzós edzés csak a férfiaké, mert a súlyokról egyből a hatalmas férfias izmok jutnak eszünkbe. Pedig erről szó sincs, hiszen egy kis súlyzós edzéstől maximum a formáidra figyelnek majd fel, és senkinek nem az jut majd eszébe, hogy milyen férfias lettél. 

De mostantól a súlyzós edzés előnyeit nemcsak az edzők mondják, mivel a modern tudomány eredményei is azt mutatják, hogy a súlyzókkal való testedzés lehet a legjobb gyakorlat az egész életen át tartó fizikai egészséghez és fittséghez.

A terhelés jót tesz a csontoknak

„Sokan úgy gondolják, hogy az erősítő edzés olyan testmozgás, amely növeli az izmok méretét és erősségét, amely minden bizonnyal igaz”- mondja Brad Schoenfeld New York-i Lehman Főiskola professzora. Azonban az a terhelés, amelyet ez az edzés forma eredményez, rendkívül jó hatással van a csontokra is. Ahogy öregszünk, a csontszövetek egyre kevésbé képesek új csontok létrehozására. Ez a folyamat különösen felgyorsul az ülő munkát végzők esetében, illetve a menopauzát elérő nőknél, mondja Schoenfeld.

Az erősítő gyakorlatok, mint a súlyzós edzés is csökkentik a csontvesztés és a gyenge testtartás kialakulásának esélyét. Ezért az állóképesség növelése a legjobb módja annak, hogy fenntartsuk és fokozzuk a csont erősségét, mondja Dr. Schoenfeld.

Segít kontrollálni az inzulint

Több kutatás igazolja, hogy a súlyzós edzés tovább javítja az inzulinérzékenységet a cukorbetegeknél. A heti kétszeri edzés segít kontrollálni az inzulint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő idősebb körében. Az állóképzés növelése során az izmok gyorsabban használják fel a glükózt, és ez az edzés befejezése után is folytatódik. Ezért a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint leghatékonyabb gyógyszerei közé tartozik.

Enyhíti a gyulladásokat

Az erősítő edzés szintén erős gyulladásgátló hatású, ami a szívbetegségek és egyéb betegségek egyik fő kockázati tényezője, mondja Dr. Schoenfeld.  Azoknál a túlsúlyos nőknél, akik hetente kétszer rendszeresen súlyzós edzést végeztek, jelentős gyulladáscsökkenés történt.

Koncentrálni is jobban tudsz

Továbbá a súlyzós edzés jobb koncentrációs- és kognitív képességeket eredményez és segíti a jobb lelki egyensúlyhoz kialakulását. Korábban azt gondoltuk, hogy a súlyzós edzés a nagy súlyok emelését jelenti, de ezek a nézetek teljesen megdőlni látszanak, ugyanis a pozitív hatások attól függetlenül is jelentkeznek, hogy mekkora súlyt használ az ember, amely rendkívül jó hír az idősebbek számára is.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>