Miért sírunk könnyebben a repülőn?

Repülőtér
Miért sírunk a repülőn?

Ha előfordult már veled, hogy a repülőúton egy romantikus vígjáték közben a sírás kerülgetett, akkor megnyugodhatsz, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. A londoni Gatwick repülőtér megbízásából készített felmérés szerint a férfiak 15 százaléka, a nőknek pedig 6 százaléka mondta azt, hogy nagyobb valószínűséggel könnyeznek meg egy filmet, ha azt repülés közben nézik, mintha ugyanezt otthon tennék. Miért sírunk könnyebben a repülőn?

Egy másik felmérés szerint az emberek 55 százaléka elismerte, hogy sokkal érzelmesebb tízezer méter magasságban. Felmerül tehát a kérdés:

miért sírunk? mi a kapcsolat a repülés és a sírás között?

„Az egyik ok a befogadó koncentrált figyelmében keresendő” – mondja Lauren Bylsma, a Pittsburgh-i Egyetem pszichiátria professzora. „Az, hogy csak a filmre koncentrálunk, azt eredményezi, hogy jobban elmerülünk benne, ezáltal felerősödik a hatása”.

„Érdekesség, hogy egy repülőút alkalmával a férfiaknál nagyobb valószínűséggel jelentkezik a késztetés arra, hogy sírjanak, mint a nőknél” – mondja Bylsma. Ez azért lehetséges, mert

ad

a férfiak általában kevesebbet sírnak, így érthető, hogy nagyobb arányban tapasztaltak érzelmesebb reakciót filmnézés közben.

Továbbá azt is figyelembe kell venni a férfiak esetében, hogy őket jobban aggasztja, ha valaki sírni látja őket, ezért ha már engednek az érzelmeiknek, akkor azt szívesebben teszik olyan környezetben, ahol főként idegenek veszik őket körül.

Egy másik népszerű elmélet szerint

az oxigén csökkenése befolyásolja az agyban az olyan hangulatszabályozó hormonok szintjét, mint a szerotonin és dopamin.

“A tengerszint feletti magasságban könnyebben fáradtnak érezzük magunkat, a fáradtság pedig csökkenti a képességünket a negatív érzelmek kezelésére” – teszi hozzá Emily Grossman biológus.

Bár a felmérés elsősorban a filmnézés közben jelentkező sírásra irányult, egyéb tényezők is közrejátszatnak a fokozott érzelmi reakciók kialakulásában. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a légi közlekedéssel járó hatások – mint az időeltolódás és az alváshiány – gyakran leterhelik az utazókat.  A stresszt tovább növelheti a reptérre vezető forgalmi dugó, az esetleges késések, a törölt járatok és minden kellemetlenség, amely ebben az esetben előfordulhat. “A repülés összességében egy feszült állapotot eredményez, így a sírás egyfajta megkönnyebbüléshez vezet”- mondja Bylsma.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>