Miért nem szerveznek divathetet idősebb nőknek is?

A divat mintha csak a fiataloknak szólna
A divat mintha csak a fiataloknak szólna

A divathetek szerte a világon óriási népszerűségnek örvendenek. A divat fővárosok évente szerveznek neves eseményeket, ahol gyönyörűbbnél gyönyörűbb modellek és extrémebbnél extrémebb divattervezők vonulnak föl a nagyközönség előtt. No, de miért csak a fiatalokról szólnak ezek a divatbemutatók? 

Harminc fölött már nem létezik divat?

Ha a populáris divatbemutatókból indulnánk ki, azt hihetnénk, a divat csak a harminc alatti nőket érinti. Babaarcú, nádszál vékony modellek járják a kifutókat húsz centiméteres tűsarkakon és 32-es ruhaméretben. Mi a helyzet velünk, 50 fölötti nőkkel? Miért rekesztenek ki minket a divat világából?

Nekünk is szükségünk van a divatra!

Felmérések szerint az 50 fölötti nők évente 11,6 milliárd dollárt költenek divatos holmikra világszerte. Ez a statisztikai adat bizonyítékként szolgál arra, hogy az igény a divat követésére az ötödik x után is megvan. Jogosan kérdezzük tehát, hogy miért hanyagol el akkor minket a divatipar?

Hol maradnak az ötvenesek a kifutókról?

A válaszok több aspektusban keresendők. Megközelíthetjük a kérdést marketinges oldalról, és akkor beláthatjuk, hogy a középkorú nőket összetettebb marketingkampánnyal lehetne csak levenni a lábukról. Sok cég felesleges hűhónak érzi, hogy minket helyezzen reklámhadjáratának középpontjába.

Jessica Lange, forrás: cdn.aarp.net
Jessica Lange, forrás: cdn.aarp.net

Vizsgálhatjuk a tényt is, miszerint az ötvenes nők körében az ízlés és a stílus sokkal nagyobb diverzitásnak örvend, mint a fiatalok között. Hiszen míg egy kamasz azt akarja viselni, amit mindenki más, addig egy érett nő szeret kedve szerint válogatni. Kevésbé vagyunk hajlamosak a trendkövetésre, így a jól menő márkák számára nem biztos, hogy mi vagyunk a megfelelő célközönség, hiszen minket nehéz az orrunknál fogva vezetni.

Tudják egyáltalán a tervezők, hogy mire van szükségünk?

A divattervezők zömével az a baj, hogy sztereotipizálják a középkorú nők öltözködését. Pedig nem biztos, hogy csak bő kardigánokra, pasztellszínekre és egyszerű szabásokra vágyunk. Jó lenne, ha a divatszakma kihívásként tekintene az ötvenes korosztályra és ötletes, divatos ruhákat terveznének nekünk, melyekben stílusosnak és csinosnak érezhetjük magunkat, korunktól teljesen függetlenül.

Nem mutatnánk rosszul a kifutókon

Anya és lánya gyakran jár együtt vásárolni, miért lenne furcsa, ha kéz a kézben jelennének meg a kifutókon? Szerencsére a divatszakmában dolgozók közül egyre többen ismerik fel a lehetőséget bennünk, érett nőkben is. Több száz 50 fölötti, gyönyörű modell nevei közül válogathatunk, ha divatikonokat szeretnénk választani magunknak. Ott van például Jessica Lange, Charlotte Rampling vagy Jane Seymour, akik egyértelműen bizonyítják, hogy a tündöklés 50 fölött is lehetséges. Ha minden jól megy, a jövőben csak egyre több figyelmet kapunk majd.

Divattippek 50 felettieknek

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>