Miért nem szabad lemondanunk a családi vacsora meghittségéről?

A családi vacsora nem csak az evésről szól
A családi vacsora nem csak az evésről szól

A család minden tagja máskor ér haza, mást akar enni és másokkal. Gyorsan, a telefont nyomkodva vagy elterülve a kanapén, a tévé előtt. A családi vacsora szentsége eltűnni látszik a modern technológia és a rohanó életmód térnyerésével. De miért ne állíthatnánk meg egy kicsit az időt? A családi vacsora ugyanis egészségünkre és kapcsolatainkra is kedvezően hat. Lássuk, miért is érdemes ragaszkodnunk a mindennapi családi vacsora rituáléjához!

Fejleszt és tanít

A gyerekek fejlődésében igen sokat segít a családi vacsora megtartása. A beszélgetések fejlesztik a nyelvi képességeiket, a közösségben való viselkedésüket, de még a türelmüket és a kulturális érzékenységüket is. Megtanulják, mi az etikett, nem szabad csámcsogni vagy tele szájjal beszélni. Sőt, más népek konyhájával is megismertethetjük őket a családi vacsora alatt, így legközelebb a japán étteremben is magabiztosan használják majd a pálcikát evőeszköz helyett.

Vigyáz a gyerekek mentális egészségére

Egyre több fiatal küzd lelki betegségekkel, szorongással és depresszióval. A családi vacsora tökéletes alkalom, hogy beszélgethess gyerekeiddel, egészséges kapcsolatot építhess ki velük. Így könnyebben megnyílnak, megbízhattok egymásban, és a problémákra is hamarabb fény derül. Egy 2012-es felmérés azt is kimutatta, hogy azok a gyerekek, akiknek jó a kapcsolatuk a szüleikkel, kisebb eséllyel kezdenek el dohányozni vagy nyúlnak alkohol és drogok után.

És a testi épségükre is

A családi vacsora megszervezése a kezedbe adja a döntést a menüt illetően. Így biztosra mehetsz, hogy a gyerekek nem elviteles gyorsételt esznek és szénsavas üdítőt vedelnek, hanem egészséges étel kerül a tányérra. Elmagyarázhatod nekik, hogy melyik zöldség miért fontos, és miből mennyit kell fogyasztani, ha egészségesek és erősek akarnak lenni.

Pénztárcabarát

Egy családi vacsora elkészítése nem kell, hogy tízezrekbe kerüljön. Friss és olcsó élelmiszerekből is készíthetünk tápláló és egészséges fogásokat. Így a félkész ételek, a házhoz rendelés és az éttermi számla sem fogja a kihúzni a bankókat a zsebünkből.

Összehozza a családot

Minél több időt töltötök együtt, annál szorosabb lesz a családi kötelék is. A családi vacsora pedig remek alkalom, hogy nap mint nap utolérjétek, kivel mi történt a nap folyamán. Amennyiben szívesen fogadnál néhány ötletet, miről beszélgethettek a családi vacsora alatt, olvasd el ezt a cikkünket is a témában!

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Néhány hihetetlenül gyors vacsora hétköznap estékre

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>