Miért ne olvass bele a lányod titkos naplójába?

A napló személyes titkokat rejt
A napló személyes titkokat rejt

Takarítás közben véletlenül rábukkansz lányod féltve őrzött naplójára, benne minden apró titkával. Csak ki kell nyitnod és mindenre választ kapsz. Nagy a kísértés, hogy megtudd, mi zajlik a napló lapjain, azaz lányod gondolataiban. „Csak egy pár sort…”- győzködöd magadat. Állj meg egy pillanatra!

Végzetes következményekkel járhat, ha belelesel lányod legmélyebb, legőszintébb kitárulkozásába. Lássuk, mik azok a hibák, amiket te sem szeretnél elkövetni.

A privát szféra totális megsértése

Mindenkinek van privát szférája, az egészen kisgyerekektől kezdve a tinédzsereken át az idős emberekig. Mindenki maga dönti el, mit oszt meg másokkal, és mi az, amit magában tart, és mit nem. Érzelmeink és gondolataink szerves részét képezik privát szféránknak, egy napló pedig lényegében ezek papírra vetett változata. Egy összegzés, egy vallomás, melyet magunknak írunk. Magunknak, és senki másnak.

Beleolvasva lányod gondolataiba megsérted a magánügyeit. Gyermeked dühösen reagálhat. Érezheti magát kellemetlenül, amiért belelátsz intim gondolataiba, vagy érezheti magát becsapva, elárulva is. Egyedül a napló tulajdonosa választhatja meg olvasóközönségét. Ha lányod valaha önszántából mutatja meg neked bejegyzéseit, az sem jelenti majd rögtön azt, hogy te másokkal is megoszthatod a benne írtakat.

Nem kontrollálhatod az érzéseket

A jó szülő-gyermek kapcsolat alapja a kontroll és feltétel nélküli szeretet kettőse. Nem mindegy azonban, mit próbálunk kontrollálni. Alkothatunk mindennapi szabályokat, és mutathatunk viselkedési normákat, de nem irányíthatjuk az érzelmeket. Gyermekeink nem akarhatják azt, amit mi akarunk. Nem szerethetik azt, amit mi szeretünk, és nem érezhetik azt, amit mi szeretnénk, hogy érezzenek. Számon kérni a naplóban olvasottakat, akár meghazudtolni a benne leírt érzéseket márpedig teljes érzelmi kontrollálásnak minősül.

Bezárkózhat a gyerek

Köztudott, hogy a tinédzserek szeretnek titkolózni, elhallgatni információkat szüleik elől. Ha beleolvasol lányod naplójába, ő nagy eséllyel még inkább bezárkózik majd. Lehet, hogy többet már le se meri írni érzéseit, és így nehezebb lesz neki megbirkóznia velük. Lehet, hogy többet nem bízik meg benned, és lehet, hogy hazudozni kezd. Márpedig a bizalom a jó szülő-gyermek kapcsolat alapja, te sem akarhatod ezt elveszíteni.

Lehet, hogy fáj, amit olvasol

Lányod naplójába már csak magad miatt sem szabadna belenézned. Egy kamasz lázad szülei ellen, és mond olyanokat, amiket később, felnőtt fejjel már sosem tenne. Könnyen olvashatsz sértő dolgokat magadról, melyek fájdalmat okozhatnak. Máshogy nézel majd lányodra, hiszen belelátsz gondolataiba. Hidd el, nem véletlenül robbantaná ki a harmadik világháborút, ha az emberek képessé válnának a gondolatolvasásra.

Létezik olyan helyzet, amikor megengedett belenézni?

Előfordulhat olyan extrém eset, amikor indokolt a kíváncsiság. Ha úgy érzed, gyermeked bajban van, de teljesen elzárkózik tőled. Amikor nagyon rosszak az előérzeteid, elfogadott lehet, ha belenézel. De ehhez nyomós érvekre van szükség! Úgy tiszteld gyermeked privát szféráját, ahogyan elvárod, hogy a tiédet is tiszteljék!

(M.F.)

A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>