Miért lett divatos elutazni az ünnepek alatt?

Az utazás karácsonykor egyre inkább elterjedt
Az utazás karácsonykor egyre inkább elterjedt

Az ünnepek és a sok készülődés kéz a kézben járnak. A legtöbben díszítgetik otthonukat, főznek, mosnak, takarítanak és készülnek karácsonyra. Mire az ember letudja az összes teendőjét, félholtként esik be szenteste a karácsonyfa alá. Sokan ennek elkerülése érdekében inkább maguk mögött hagynák az otthoni készülődés nyűgét. De miért lett ennyire elterjedt az utazás karácsonykor és általában az ünnepek alatt? 

Takarítás, főzés és takarítás megint

Egy teljes hétnyi takarítás és készülődés csak azért, hogy a családodat és a barátaidat megvendégelhesd. Szeretjük, ha mások tiszteletüket teszik nálunk, de lássuk be, hogy az emberek rendetlenek, és rengeteget kell majd pakolnunk utánuk. Megéri ez az egész?

Központi hely

Régebben a családok nem nagyon költöztek külföldre, és többé kevésbé egymáshoz közel éltek a családtagok. Ez azt jelentette, hogy karácsonykor nem jelentett problémát az utazás. Nem úgy manapság, amikor minden eddiginél multikulturálisabb világban élünk, és a családok általában egy helyen gyűlnek össze. Ezt összehozni ma már nagyon nehéz lehet.

Nem kell találkozni

Sokan félünk bevallani, de mindnyájunknak vannak családtagjai, akikkel nem szívesen találkozunk. Ha karácsonykor hagyjuk a tradicionális családozást, elkerülhetjük találkozást a nem kívánatos személyekkel.

Felejthetetlen emlékek

Vissza tudnál emlékezni a négy évvel ezelőtti karácsonyodra? Nem hiszem. Viszont a kiruccanások sokkal jobban megragadnak az emlékezetünkben. Sokkal nagyobb élmény egy kicsit kimozdulni a szürke, minden évben szinte ugyanolyan karácsonyból, mintha tartanánk magunkat a „normálishoz”.

Több időd van arra, ami tényleg fontos

Az ünnepekre való felkészülés akár egy teljes munkaidős állás is lehetne, annyi időt felemészt az ember napjaiból. A nagy rohanás közepette könnyen megfeledkezünk arról, hogy a karácsony igazából a szeretetről és a családról szól. A nagy kapkodásban mindenki sokkal ingerültebb, és ez rányomhatja a bélyegét az egész összejövetelre.

Úgy tűnik, az utazás karácsonykor vagy mindkét ünnepen teljesen természetesnek tűnik, és semmiféle kivetnivalót nem találunk benne. Csak azért, mert az emberek nagy része nem ezt tartja normálisnak, ne hagyd, hogy elvegyék a kedved!

(K.D.)

A cikk forrása itt >>