Miért jó 50 évesnek lenni?

Nő 50 fölött egy ünnepi asztalnál
50 fölött átértékeljük a világot

Mindegy, hogy egyetértést vagy elkeseredést éreztél a címet olvasva, ha 50 fölött jársz, ez a cikk neked szól. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy javítsuk a korunkhoz való hozzáállást. Mert 50 évesnek lenni bizony jó, minden velejáró rosszal együtt is.

Az éremnek mindig két oldala van

Mindenről írható pro és kontra lista, mindennek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így persze az 50 esztendőnek is. Érthető, hogy nem tapsolunk állva őszülő szépségünknek, sűrűsödő egészségügyi zavarainknak és annak, hogy rendszeresen lenéniznek az utcán, de azért rengeteg dolognak örülhetünk, és megannyi mindenre lehetünk büszkék még így is. Megkérdezettjeink bizony csillogó szemekkel meséltek érett koruk napos oldalról.

Felszabaduló idő

Az egyik leggyakrabban elhangzott előny a hirtelen jövő szabadidő. Miután gyerekeink kirepülnek a fészekből és megkezdik saját életüket, mi végre újra elegendő mennyiségű énidővel leszünk gazdagabbak. Bátran hódolhatunk rég feledésbe merült hobbijainknak, de új érdeklődési köröket is felszedhetünk. Társasági életünk is újra virágozni kezdhet, ha elég nyitottak vagyunk.

Új kezdet

Hosszú idő után először újra fiatalnak érezzük magunkat. Akárcsak huszonévesen, most is abba vághatunk bele, amibe csak szeretnénk. Bizony, az 50 az újrakezdések éve. Bátran beülhetünk az iskolapadba és módosíthatjuk a karrierpályánkat. Ha eddig esetleg boldogtalan párkapcsolatban éltünk, most érett fejjel kiszállhatunk belőle és újra kezdhetjük. Mert koránt sincs késő semmihez!

Önismeret

50 fölött már ismerjük, kik vagyunk, már nem próbáljuk és nem is tudjuk becsapni önmagunkat. Ennek köszönhetően végre azt csinálhatjuk, ami jólesik. Tudjuk, mire vágyunk, mi tenne minket boldoggá. Javarészt eszerint is cselekszünk, hiszen eszünk ágában sincs elpazarolni életünk második felét. Az első fél a gyerekekért hozott áldozatainkról szólt, ez a fél viszont végre rólunk.

Értékes emberi kapcsolatok

Mivel 50 fölött már nem ámítjuk magunkat és nem pazaroljuk a drága időnket, így azokat a barátságokat sem ápoljuk már, amelyek nem építő jellegűek. Az energiavámpíroknak, a passzív agresszoroknak és az állandó panaszkodóknak már búcsút intettünk, így végre azokra az emberi kapcsolatainkra koncentrálhatunk, amelyek igazán értékesek.

Odaadó szeretet

50 fölött már igazán tudunk szeretni. Pontosan tudjuk, mi a különbség a rózsaszín ködös szerelem és az őszinte, tisztelettudó szeretet között, és előszeretettel ki is mutatjuk azt. Barátainkért, családunkért és párunkért egyaránt odaadással rajongunk, őszintén adunk szeretetünkből, hiszen tudjuk, az emberi kapcsolatainknál fontosabb nincsen.

További gondolatok arról, hogy 50 fölött sem szűnünk meg nőnek lenni >>

Mihályi Fruzsina

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>